Utnevnt til æresmedlem

Samiske Rauni Magga Lukkari er blandt dem som nå er blitt utnevt til æresmedlem av Nordnorsk forfatterlag.

Forfatter Rauni Magga Lukkari

Rauni Magga Lukkari er samisk forfatter, journalist og oversetter. Nå er hun blitt utnevnt til æresmedlem av Nordnorsk forfatterlag, sammen med Arthur Arntzen og Helge Stangnes.

Foto: Anne Olli / NRK

Rauni Magga Lukkari som er født i 1943, er samiskspråklig forfatter, journalist og oversetter. Hun har jobbet både i radio og aviser, og i 1980 debutterte hun med boken "Jieŋat vulget".

Hun har etter det skrevet blandt annet flere bøker og diktsamlinger, og hun har skrevet et teaterstykke som ble dramatisert ved Nasjonalteateret med Nils Ole Oftebro i hovedrollen. Boken hennes "Mørk dagbok" fra 1987 ble nominert til Nordisk råds litteraturpris, og hun har i flere år vært leder for Samisk forfatterforening.

Utnevnes med stolthet

I en pressemelding skriver Nordnorsk forfatterlag at det er med stor glede og stolthet at de nå kommer med denne kunngjøringen.

I vedtektene deres står det at for å bli vurdert som æresmedlem, holder det ikke bare å være medlem. En må også ha fremmet litteratur, og/eller fremmet lagets interesse på særlig måte.

På lagets årsmøte i Kirkenes 22. mars 2014 utnevnte de til sammen tre medlemmer til æresmedlemmer, som laget anser for å være bautaer innenfor sine områder. I tillegg til Rauni Magga Lukkari, ble også disse to utnevnt:

Arthur Arntzen, (f. 1937), forfatter, journalist, skuespiller, humorist. Arntzen har ved siden av sin karriere som journalist, teaterskuespiller og «flirolog» gitt ut en rekke bøker. I tillegg til bøkene om Oluf, har han blant annet skrevet Æ lyg ikkje (1986), Småkarer under frostmåne (1990), Æ gjer mæ ikkje (1994), Eventyr, tårer og latter (2 007).

Arthur Arntzen
Foto: Johansen, Erik / Scanpix

Helge Stangnes, (f. 1936), lyriker, språkforsker, tidl. lærer. Stangnes har siden sin debutbok Lys langs en fjord (1992) nådd ut til et stort, nasjonalt publikum. Han har gitt ut fire vise- og diktsamlinger, den siste i 2011. I tillegg har han forfattet eller vært medforfatter på tre andre bøker, den siste var Elektriskgjerdet og ti andre fortellinger (2013). Utenom dette har han bidratt i en rekke antologier, språkbøker, i skrevne verk for scene, visebøker og salmebøker. Hans lyriske, melodiøse tekster har blitt tonesatt av mange, og når nå en ny generasjon gjennom nye, nasjonale artister.

Helge Stangnes
Foto: NRK