Utgir tegneseriealbum på samisk

Det samiske forlaget Davvi Girji har nylig gitt ut et tegneseriealbum laget av den samiske tegneren Runar Balto.

Runar Balto

Runar Balto med tegneserieheftet 'Sámi máilbmi'.

Foto: Dan Robert Larsen / NRK

– Heftet består for det meste av gamle klassikere, som jeg tegnet på 1990-tallet til den samiske avisa Min Áigi. Her er figurer som Šeriffa, XHM, Ártegis Máhtte, Bispma, Dolin og Granat Sápmi, opplyser tegneserietegneren Runar Balto.

For den vanlige same er han mest kjent som mannen som tegner komiske tegneserier i de samiske avisene Ávvir (på samisk) og Ságat (på norsk).

– For meg er det litt artig å se igjen de gamle tegneseriestripene. De viser både min tegnestil og humor på den tiden da de ble laget, sier Balto.

– Mye har endret seg siden da

Stoffet til tegneserieheftet på 24 sider leverte Balto til forlaget allerede for tre år siden, men av forskjellige grunner er ikke albumet blitt gitt ut før nå.

– Det har skjedd store endringer siden jeg drev og tegnet for Min Áigi. Da brukte jeg tegneblokk, blyant og tusjpenn. Nå skjer det meste av arbeidet digitalt, forklarer Balto.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Digitalt tegnebrett, Runar Balto

Runar Balto bruker for tiden et digitalt tegnebrett for å lage tegneseriene sine.

Foto: Dan Robert Larsen / NRK

Den samiske tegneserietegneren vet ikke helt sikkert hvorfor han begynte med å tegne morsomme tegneserier.

– Hvorfor jeg begynte med satire? Jeg vet sannelig ikke. Hvorfor vil en sanger synge? Hvorfor liker noen å gå på ski eller å sparke fotball for den saks skyld? Jeg bare liker dette og derfor har jeg også fortsatt med det, er den enkle forklaringen til Runar Balto.

Tegnet på mammas kokebok

Tobarnspappaen er gift med Viktoria og bor i et tyrollerhus i Karasjok. Tegning det har han visst nok drevet med stort sett hele livet.

– Da jeg var veldig liten tegnet jeg på mammas kokebok og jeg tegnet på veggene. Det likte ikke far. Jeg tror ikke mamma heller var særlig glad for at kunsten min havnet på de rareste stedene. Derfor bestemte mamma seg for å løse hele problemet. Hun kjøpte blyant og papir til meg, erindrer Balto.

Runar Balto

Runar Balto med tegnebrettet foran datamaskinen.

Foto: Dan Robert Larsen / NRK

Den første tegneserien sin tegnet han da han var rundt 7-8 år gammel.

– Jeg husker ikke hva det var for noe, men jeg tror at mamma har tatt vare på dem, tror Runar Balto.

Han sier at han absolutt ikke er blitt rik av tegneseriene sine, men han vil holde på med hobbyen sin så lenge han synes det er morsomt.

Korte nyheter

  • Eanetlohku rihkku árbevieru

    Ođđa sámediggeráđđi ja Bargiidbellodat lea soahpan válgateknihkalaš ovttasbarggu, mii dáhkida Bargiidbellodahkii sihke dievasčoahkkinjođiheaddji ja bajásšaddan-, fuolahus- ja oahpahuslávdegotti jođiheaddji. Dáinna rihkku eanetlohku Sámedikki árbevieru, go Nordkalottfolket dat livččii nubbin stuorámus bellodahkan oažžut dievasčoahkkinjođiheaddji. Dál beassá Bb Tom Sottinen joatkit.

    Sametingsrådet og Ap samarbeid
    Foto: John Henrik Guttorm / Ap
  • Galgá leat časkan nuppi

    Okta Sis-Finnmárku dievdu lea áššáskuhtton go galgá leat nuppi olbmo časkán ovtta barttas mannan čavčča. Diggebáhpiriin boahtá ovdan ahte son oaččo 10 000 ruvdnosaš sáhku. Ášši gieđahallo Sis ja Nuorta Finnmárkku diggegottis skábmamánu 15.beaivvi Čáhcesullos.