NRK Meny
Normal

Denne gutten er ikke lett å slå

– Jeg bare elsker denne sporten, sier Thomas O`Harra fra Alaska. Stortalentet har vunnet alle tre rennene han har stilt i under Arctic Winter Games.

UNG SKIKONGE: Thomas O`Harra fra Alaska.

UNG SKIKONGE: Thomas O`Harra fra Alaska.

Foto: Dan Robert Larsen

På Wapiti Nordic Ski Trail har det hele denne uka vært spennende å se hvem som tar de forskjellige medaljene i de forskjellige klassene, men ikke i 13-14 årsklassen.

Der har det hele tiden vært snakk om hvem som kommer på plassen bak Thomas O`Harra. Han har stilt opp i alle tre løpene som har vært i denne klassen. Og resultatet har blitt tre gull.

– Å gå på ski er det morsomste jeg vet. Jeg bare elsker denne sporten og det er det som driver meg, sier den ukronede skikongen av Arctic Winter Games 2010, Thomas O`Harra.

Vil på USAs ungdomslandslag

Thomas O`Harra sier at han ikke har lagt noen langsiktige planer for sin skikarriere. Han vil fortsette å gå på ski så lenge han synes det er morsomt, og det tror han at det kommer til å være så lenge han lever.

– Det er for tidlig for meg å tenke altfor langsiktig. Jeg er jo ikke så gammel ennå, forklarer Thomas.

Men gutten har da noen planer for fremtiden.

– Hvis jeg tenker noen få år fremover, så håper jeg på å komme på ungdomslandslaget til USA. Da kan jeg få delta i ungdoms-VM på ski. Og hvis jeg lykkes med det, ja da kan jeg jo legge lista enda høyere, sier Thomas O`Harra.

Per Erik Kuoljok elsker skisport.

Per Erik Kuoljok elsker skisport.

Foto: Dan Robert Larsen / NRK

Per Erik Kuoljok bor i Porjus i Jokkmokk kommune i Nord-Sverige, og for ham er skisport så stort å få se at han har spandert en reise både til seg og sin samboer Rachel Nergård. Han har bare store ord å si om Thomas O`Harra.

– Dette er utvilsomt en gutt vi kommer til å høre mer om i fremtiden. Jeg blir ikke overrasket om han etter noen år dukker opp i de olympiske vinterlekene. Hans måte å gå på ski minner meg veldig mye både om Petter Northug og Gunde Swan, mener Kuoljok.

Hvis dette stemmer, ja da er det ikke rart hvis de andre løperne sliter med å slå den unge mannen fra Alaska.

Ny medalje til Rytky

Jussi Rytky har i de to første løpene vært en ekte samisk sølvgutt og en "evig toer" bak Thomas O`Harra. På torsdagens fem kilometer fellesstart i fri teknikk ble det nok en gang medalje på den samiske medaljegrossisten.

Denne gang ble det bronse da Jake Bassett fra Alaska klarte å ta andreplassen og sølvet. 13-åringen er fra Haapavesi utenfor Uleåborg i Finland og har slektninger på morssiden i Utsjoki lengst nord i landet.

– Jeg er veldig fornøyd med bronse, sier Jussi Rytky.

(artikkelen fortsetter under bildet)

SAMISK MEDALJEGROSSIST: Jussi Rytky.

SAMISK MEDALJEGROSSIST: Jussi Rytky.

Foto: Dan Robert Larsen / NRK

Når tror du at du klarer å slå Thomas O`Harra?

– Vi har et veldig bra stafettlag. Kanskje vi da klarer å snike oss foran Alaska, men det er klart det blir nok ikke lett å komme i mål foran Thomas. Han er virkelig god, innrømmer Jussi Rytky.

Da får vi bare vente å se om Sápmis unge herrer er gode nok til å slå den tredobbelte mesteren Thomas O`Harra og hans Alaska-lag i helgas stafett.

Alle skiresultatene finner du på hjemmesiden til Arctic Winter Games 2010 (ekstern lenke).