– Beklagelig med slåssing

Turneringsleder i Verddeturneringen Mikkel Isak Eira sier det er beklagelig at det oppstod slåssing, men påtar seg ingen ansvar.

Mikkel Isak Eira
Foto: Kjell Are Guttorm / NRK

I helga ble den årlige fotballturneringen «Verddeturnering» arrangert i Burfjord i Nord-Troms, hvor det var samlet rundt 1000 mennesker.

LES: Vinnerne av Verddeturneringa

Dessverre falt sportsbegivenheter litt i skyggen av to tragiske slåss hendelser, som ikke hadde direkte tilknytning til selve fotballturneringen.

LES OGSÅ: Banket med balltre

LES OGSÅ: Slått og kastet i elva

– Først og fremst er det veldig beklagelig at slike hendelser skjer, sier turneringslederen i Verddeturneringen Mikkel Isak Eira som mener at det burde vært politipatrulje i området.

Eira understreker at Verddeturnering arrangerte kun fotballturneringen, og mener derfor at de ikke er ansvarlig for festen, som ble arrangert etter cupen.

Festarrangør tar heller ikke ansvaret

Det var fotballgruppa i Burfjords idrettslag som arrangerte fest lørdags kveld.

– Idrettslaget syns det er veldig beklagelig at det har vært slagsmål, men vi kan ikke ta ansvaret for hendelsene. Slagsmålene skjedde utenfor festlokalet, og etter stengetid, sier styremedlem i Burfjord Idrettslag Tore Li.

Tore Li syns det var merkelig av politiet å prioritere vakt i Lyngen- og Storfjord kommune, fremfor Kvænangen hvor det var kjent at et slikt arrangement skulle arrangeres.

Kommunikasjonssvikt

Lensmannen i Nordreisa og Kvænangen lensmannskontor Dag Roar Stangeland kan fortelle at politiet har i flere år hatt en god dialog med arrangør av Verddeturneringen, men i år har de ikke hatt noe dialog.

Dårlig kommunikasjon er i følge lennsmannen et resultat av hvorfor politiet ikke hadde satt en patrulje i Burfjord.

– Tidligere har vi hatt noen gode strategimøter med arrangøren, men i år har vi ikke hørt noe fra dem, og det syns jeg er for dårlig, sier lensmannen.

Hvilket ansvar ligger hos arrangør i forbindelse med et slikt arrangement?

– Arrangørene av et slikt arrangement har et ganske så stort ansvar. Her er det snakk om masse folk som samles. I tillegg arrangeres det en offentlig fest på toppen av det hele, sier lensmann Stangeland.

Han mener at arrangørene vet erfaringsmessig at når folk ligger rundt omkring i telt og vogner, så vil dette medføre en del uro.

– Dette pålegger arrangørene visse plikter som skal sørge for at det skal være ro og orden, og at alle skal føle seg trygge, sier han.

Arrangøren må begynne å betale for sikkerheten

– Det som jeg forventer og muligens blir å forlange av arrangøren i fremtiden, er at de må betale for polititjenester. Da vil arrangøren ha politiet i området som sørger for ro og orden. Ikke bare i festlokalet, men også rundt i Burfjord sentrum, sier Stangeland

Dersom de ikke gjør det?

– Det som vi vil kreve er at vi må ha en dialog i forkant av et slikt arrangement, sier han.

Lensmann mener at mye av det som skjedde i helga, ville ikke ha skjedd dersom politiet var til stede.

Rundt 30 personer var innom helsesenteret

Lensmannen har snakket med de som hadde nattevakt ved Burfjord helsesenter i helga.

De kunne fortelle politiet at lørdagsnatten var den travleste de hadde opplevd.

– Minst 30 lettere skadet personer var innom helsesenteret, og det var ikke snakk om fotballskader, sier Stangeland.