Urfolk vil avskaffe feiringen av Columbusdagen

I dag er det 523 år siden Kristoffer Columbus ankom Amerika. Det skjedde 12. oktober 1492.

Abolish Columbus Day

I Albuquerque holdes det en marsj der parolen er «Avskaff Columbusdagen!»

Foto: Pressebilde / #ABQAbolishColumbus

Stadig flere byer i USA anerkjenner uramerikanerne på det som lenge har blitt kalt for Columbusdagen.

Christopher Columbus

Helt eller skurk? Kristoffer Columbus.

I år har bevegelsen som kjemper for å endre navnet på feiringen fått flere byer til å være med på å endre navnet på dagen, skriver Washington Post og The Guardian.

Dagen feires i dag og da vil Urfolksdagen (Indigenous Peoples Day) markeres i minst ni byer, deriblant Albuquerque; Portland, Oregon; St Paul, Minnesota; og Olympia, Washington.

Fire stater har sagt ja til å feire Urfolksdagen; Alaska, Hawaii, Oregon og Sør-Dakota.

Columbusdagen feires døden og forsvinningen av urfolk, deres land og liv. Vi anmoder alle mennesker til å forene seg og erklære en slutt på denne rasistiske, kolonielle feiringen.

Urfolk mot Columbusdagen

Gjør ære på urfolk

Kongressen i USA vedtok i 1934 at den andre mandagen i oktober skal være en føderal festdag til ære for Kristoffer Columbus.

I den føderale feiringen av Columbusdagen hedres Kristoffer Columbus med parader, pomp og prakt. Her nevnes ikke den smertefulle historien til urfolk med kolonialisme, slaveri, diskriminering og innskrenkning av landområder som fulgte den italienske oppdagelsesreisendes ankomst i Amerika i 1492.

Sør-Dakota døpte om Columbusdagen til Urolksdagen i 1990, og dagen har vært en offisiell festdag siden.

I feriingen av urfolksdagen taes det hensyn til historie og uramerikanernes bidrag i historien.

Støttespillernee av Columbusdagen mener at de feirer århundrer med kulturutveksling mellom Amerika og Europa.

De minnes en ikonisk oppdagelsesreisen og hedrer italienske amerikanere, en gruppe som har måttet tåle diskriminering.

Korte nyheter

 • Samisk uke for første gang

  Synliggjøring av samisk mat, samisk litteratur, panelsamtaler, foredrag og duodje. Det er bare noe av innholdet i historiens første samiske uke i Narvik kommune som åpner på mandag. – Målgruppa er alle innbyggere i kommunen, og ikke minst alle aktører som kan ha aktiviteter i en markering av samisk kunst og kultur, heter det i forordet til det mangfoldige programmet. Medlem av planleggingsgruppa, Vibeke Larsen, sier til avisa Fremover at det er viktig at det ikke bare blir det stereotypiske samiske. – Vi er også moderne mennesker, og en del av det vanlige samfunnet.

  Samisk mat
  Foto: Heidi Rode / NRK
 • Stáhtatjállen Suodjalusdepartementan

  Bent-Joacim Bentzen (Gb) la nammadum stáhtatjállen stáhtarádáj Odd Roger Enoksen Suodjalsudepartementan. Bentzen boahtá virges fylkaráden Nordlándan. Bentzen la ajtu Njárgas Nordlándan ja boahtá virges jåhtulakfylkaráden. Bentzen nammaduváj stáhtaráden bierjjedagá.

  Bent-Joacim Bentzen er fylkesråd for infrastruktur og samferdsel i Nordland fylkeskommune.
  Foto: Benjamin Fredriksen / NRK
 • Nammaduváj stáhtatjállen

  Fylkaráde Kristina Sigurdsdottir Hansen (Bb) la stáhtatjállen nammadum stáhtarádáj Bjørnar Selnes Skjæran Æládus – ja guolastusdepartementan. Kristina Sigurdsdottir Hansen la ajtu Færsuollus, ja la Honnesvágen årrum ja virgádam badjelasj 30 jage gånnå lij aj suohkanoajvve Davvenjárga gieldan jages 2007 gitta jahkáj 2019. Sigurdsdottir Hansen nammaduváj dán ámmádij stáhtaráden bierjjedagá.

  Kristina Hansen med cruiseskip i bakgrunnen
  Foto: Carl-Gøran Larsson / NRK