NRK Meny
Normal

Urfolk til sak mot lakseoppdrett

First Nations i British Columbia i Canada har nå fått godtatt å gå til søksmål mot provinsen og staten på grunn av skadene lakseoppdrett har påført dem.

Marine Harvest`lakseoppdrettsanlegg i Vancouver Island, BC.

Norske Marine Harvest er en av tre norske selskaper med oppdrettsanlegg på Vancouver Island i Canada.

Foto: Dan Robert Larsen / NRK

Canadiske urfolk, som kaller seg for First Nations, har i lengre tid jobbet for å få i gjennom et kollektivt søksmål eller såkalt "class-action lawsuit" mot provinsregjeringen i British Columbia og den føderale regjeringen for å ha tillatt oppdrett av atlanterhavslaks i provinsen. Søksmålet ble sendt 4. februar 2009.

Oppdrettsmotstanderne mener at virksomheten har ført til store skader på den lokale laksebestanden (Sockeye) på grunn av blant annet lakselus. De fleste av disse oppdrettsanleggene fins i Broughton Archipelago i sundet mellom fastlandet og Vancouver Island.

Størstedelen av oppdrettsanleggene på Vancouver Island tilhører de norske selskapene Marine Harvest, Grieg og Cermaq.

Protester mot norsk lakseoppdrett under OL

Under den olympiske vinterlekene i Vancouver i februar i år ble det gjennomført flere protestaksjoner mot norsk lakseoppdrett i British Columbia. Blant møtte First Nations og oppdrettsmotstandere opp utenfor stadion da Norge skulle spille hockeykamp mot vertslandet Canada (Norge tapte 0-8).

Chief Bob Chamberlin

Chief Bob Chamberlin.

Foto: Dan Robert Larsen / NRK

Chief Bob Chamblerliner høvding i Kwicksutaineuk/Ah-Kwa-Mish First Nation og med i stammerådet Union of British Columbia Indian Chiefs.

Chamberlin og hans meningsfeller mener at anleggene ødelegger villaksstammen og forurenser sårbare sjøområder.

– Nå vil vi jobbe hardt med med det videre søksmålet, sier Bob Chamberlin til Vancouver-avisa Times Colonist .

Provinsregjeringen mener imidlertid at et slikt kollektivt søksmål ikke er den beste måten å få i gjennom urfolkenes krav.

The wild salmon are fundamental to the cultural and spiritual integrity of the aboriginal people in the Broughton Archipelago and to the ecological integrity of their Territory.

Kwicksutaineuk/Ah-Kwa-Mish First Nations i sitt søksmål

– Skaper arbeidsplasser

Det er imidlertid ikke alle First Nations som er enig i at lakseoppdrettsanleggene er til skade for naturen og kulturen i området.

Chief Tom Nelson og Chief Richard

Chief Tom Nelson i Quatsino First Nation og Chief Richard i Aboriginal Aquaculture Association.

Foto: Dan Robert Larsen / NRK

– For de fattige, for mitt folk betyr oppdrett av atlantisk laks muligheten til å få seg en jobb, sier Chief Tom Nelson i Quatsino First Nation på Vancouver Island.

Han og Chief Richard i Aboriginal Aquaculture Association snakker gjerne varmt for norsk lakseoppdrett.

– Chamberlin snakker ikke på mine vegne. Han har gått altfor langt i sin motstand mot lakseoppdrett og han tør ikke lenger å trekke tilbake sine uttalelser, hevder Chief Tom Nelson. Han er en tidligere oppdrettsmotstander men har etterhvert skiftet side.