NRK Meny
Normal

Urfolk i USA saksøkt av fotballag

Bråket om navnet Washington Redskins tar aldri slutt. Nå har fotballaget saksøkt fem amerikanske urfolk.

Redskins protest

Uramerikaneren Steve Morales fra Dallas holder opp en plakat som viser at navnet «rødhud ikke ærer urfolk».

Foto: LM Otero / Ap

Tvisten mellom fotballaget Washington Redskins og urfolk i USA har pågått i lang tid, og det overrasker ikke mange at den enda ikke er avsluttet.

Nå har det gått så langt at fem personer, urfolk, har blitt saksøkt av gigantlaget.

Det hele begynte med at urfolksgruppen, sammen med flere andre organisasjoner, gikk ut med påstanden om at lagnavnet er rasistisk. Det er nå flere tiår siden.

Les også: - Redskins-navnet beærer urfolk

- Vi ble hetset

Urfolksgruppen har fortalt at de til stadighet opplever trakassering i forbindelse med Redskins-navnet, som de mener helt klart og tydelig er et hån mot amerikanske indianere.

The Washington Redskins

Logoen til Washington Redskins med bilde av en urfolksperson.

En av de som nå er saksøkt, Amanda Blackhorse, fortalte tilbake i 2005 at hun på en fotballkamp opplevde resten av publikummet som veldig respektløse, rasistiske og uvennlige.

– Det eneste vi gjorde, var å stå på tribunen med et skilt som sa at vi ikke var enige med navnet deres, uttalte hun da.

Siden den gang har profilerte personer som John McCain, Barack Obama og en rekke andre kjendiser stelt seg i rekken av mennesker som støtter urfolksgruppen.

Men det ser ikke ut til å hjelpe.

Vil i retten

Nå ønsker Washington Redskin å forsvare navnet sitt i retten, noe dommer Gerald Bruce Lee mener de har all rett til.

– Det vil være merksnodig å avfeie denne rettssaken nå mot de fem personene som har erklært navnet rasistisk, sa Bruce Lee til Washington Post forrige uke.

The Washington Redskins

En av spillernes i Washington Redskins springer rundt med lagets flagg.

Foto: RON SACHS / CORBIS EDITORIAL

Bakgrunnen for den uttalelsen er at mange mener saken bør henlegges, ettersom de fem saksøkte personene ikke er i stand til å kontrollere Redskins` logo, og heller ikke har et juridisk eller økonomisk mål.

Les også: Krever at Redskins bytter navn

– Selv om urfolksgruppen kommer til å bli enten fornøyd eller misfornøyd med utfallet av denne saken, gjør det ikke dem til en fullverdig part eller motstander, sier Jesse Witten. Han er advokat for de saksøkte.

Massiv støtte

Urfolksgruppen har med andre ord mange med på laget. Søndag forrige uke møtte flere tusen mennesker opp utenfor stadiumet TCF Bank Stadium, hvor Redskins spilte kamp.

Der talte flere tidligere sportsutøvere, blant dem forsvarsspiller på Viking, Joey Browner.

– Vi er ikke maskoter, uttalte han, og sikter til symbolet på logoen til Redskins, som helt tydelig er en indianer med fjærpynt. Selv har han indianske aner.

– Som en tidligere profesjonell spiller er jeg veldig trist nå. Dette er fortsatt et problem, og en uverdig taktikk, fortsatte han.

Fotballaget har brukt Washington Redskins siden 1933. Nå gjenstår det å se om de fortsatt får beholde det omstride navnet.