Normal

Urfolk bekymret for oljeutslipp

Urfolk i den lille landsbyen Little Buffalo i Alberta er bekymret for miljø- og helseproblemene de vil sitte igjen med etter den canadiske provinsens største oljeutslipp på 36 år.

Oljesøl i Alberta, Canada

Folk undersøker oljesølet i den canadiske provinsen Alberta.

Foto: Rogu Collecti / Reuters

I forrige uke meldte urfolk (First Nations), som bor i den nærliggende landsbyen Little Buffalo, om at innbyggerne hadde begynt å føle seg syke av den kvalmende lukten fra oljeutslippet.

Selskapet har på sin side forsikret samfunnet om at oljesølet ikke vil ha noen innvirkning på folks helse. Oljerørledningen ligger 480 kilometer nordvest for Edmonton og er det største oljeutslippet i Alberta på 36 år.

– Lukt som minner om propan

Den sterke lukten, som minner om lukten av propan, ble oppdaget om morgenen 29. april, ikke lenge etter at tusener av fat råolje begynte å spyes ut av en diger flenge i den 44 år gamle rørledningen rundt 30 kilometer fra landsbyen.

Oljesøl i Alberta, Canada

Noe av oljesølet i Alberta, Canada.

Foto: Ian Jackson / Ap

– Jeg mener at de burde evakuere oss alle herfra så snart som mulig, sier Brian Alexander, rektor ved skolen i Little Buffalo til The First Perspective .

Garrett Tomlinson er talsmann for en av høvdingen i området og han sier at innbyggerne er redde.

– Den største bekymringen er oljesølet blir å etterlate seg en enorm mijløkatastrofe. Vi vet ennå ikke hva de langsiktige miljø- og helsemessige virkningene kommer til å være på folket her... og hvordan vi skal gå videre for å dempe de negative virkningene, sier en bekymret Tomlinson.

Talsmann for selskapet, Roy Lamoreaux, sier at de har undersøkt området for hydrokarboner, og at de ikke har funnet nivåer som overstiger Albertas retningslinjer for luftkvalitet.

– Luftmålinger utført ved skolen viste ikke noe hydrokarbonnivå i det hele tatt, opplyser Lamoreaux.

Minister ber om unnskyldning

Albertas energiminister Rob Renner ba lørdag urfolkene om unnskyldning for oljelekkasjen.

– Jeg vil si at selskapet har gjort en veldig god jobb i å begrense utslippet, sa Renner etter å ha landet på Edmonton's City Centre Airport med provinsregjeringens fly etter å ha inspisert oljerørledningen der lekkasjen skjedde.

Oljesøl i Alberta, Canada

Mannskaper i ferd med å reparere skadane på oljerørledningen nordøst for Peace River.

Foto: Ian Jackson / Ap

– Oljesølet dekker et relativt lite område, til tross for at det er en veldig stor lekkasje, sier Rob Renner til canada.com .

En flenge i Plains Midstream Canadas oljerørledning førte til at 4,5 millioner liter råolje har rent ut i området og i noen tilstøtende våtmarker.

Selskapet meldte ifra om oljesølet 29. april. I følge Renner har selskapet nå renset omlag en fjerdedel av oljesølet.