Urbefolkningen eldes raskere

45-åringene er mer som 70 åringer, forteller leder for eldreomsorg.

AUSTRALIA-POLITICS/ABORIGINAL

ILLUSTRASJONSBILDE: En omfattende helseundersøkelse viser at urbefolkningen i Kimberley regionen i Australia eldes tidligere enn den australske befolkningen ellers.

Foto: MICK TSIKAS / REUTERS

Urbefolkningen i Kimberley regionen i Australia sliter med tidlige alderdomstegn, viser en større medisinsk undersøkelse.

Spesielt er det demens som slår inn mye tidligere enn i den australske befolkningen forøvrig, skriver ABC Indigenous.

Sliter med alderdomssykdommer

– Ofte så tror folk at alderdomspasientene er mellom 65 og 70 år, men nei, disse er faktisk bare 45 år gamle, forteller Ruth Crawford, som er leder for eldreomsorgstjenester i regionen, til ABC.

Professor Dina LoGuidece ved Melbourne Health forteller at de har foretatt en undersøkelse der dem har spurt folk fra 45 år og oppover om blant annet deres generelle helse, og om hukommelse.

Høyere forekomst av demens

Resultatene er foruroligende mener professor Leon Flicker ved Universitetet i Vest Australia.

– Vi har visst at forekomsten av demens var veldig høy, men den nyeste forskningen viser at også blæreproblemer, smerter, gjennomgripende smerte, og depresjon også er en god del høyere enn i ikke-urfolkssamfunn i resten av Australia, forteller Flicker.

Han legger til at det andre som er svært bekymringsverdig er at dette skjer i tidligere alder. I tillegg forekommer disse symptone halvparten så ofte som hos ikke-urfolk i byområdene.

Andelen av pasienter mellom 45 og 60 år er mye høyere ved eldresentrene i denne urfolksregionen enn den er i byene, ifølge Crawford ved Melbourne Health.

Ikke bare negativt

Men Flicker mener at det er mulig å løse disse problemene dersom man kommer over de språklige og kulturelle barrierene.

Også LoGuidice sier at ikke alt er bare dårlig nytt. På sine undersøkelser så har forskerne møtt mange gode rollemodeller innad i urfolkssamfunnene.

– Der er folk som lever til både over 80 og 90 år i flere av samfunnene, så alt er ikke negativt.

Hun forteller at disse eldre menneskene er ressursmennesker i samfunnene, og innehar kunnskap om både husarbeid, barneomsorg, frivillig arbeid, og også det at man bør holde seg så frisk som mulig slik at man kan bidra i samfunnet.