NRK Meny
Normal

Uran mange steder i Grønland

Mange av innsendte steinene i mineralletingen på Grønland inneholder uran.

Isfjell i Nordvestpassasjen

Grønland har en sårbar natur.

Foto: JONATHAN HAYWARD / AP

– Steinprøverne blir analysert for kanskje femti forskjellige grunnstoffer og analyseresultatene viser at steinprøvene i de fleste tilfellene inneholder mer eller mindre uran, opplyser Arent Heilmann fra Greenland Mining Services til Kalaallit Nunaata Radioa (KNR).

Delte meninger om uran

På Grønland er det delte meninger om uran. Mange er skeptiske på grunn av de store negative miljøkonsekvensene utvinning av uran vil føre til.

Siumut er åpne for at uran kan utvinnes som biprodukt, mens koalisjonspartneren Atassut avviser tanken. Inuit Ataqatigiit har hele tiden avvist tanken om uranutvinning.

– Hvis Grønland fastholder nulltåleranse-reglene, så er der ikke mange gruver som vil komme i produksjon, fastslår seniorgeolog Arent Heilmann i Greenland Mining Services.

Geologen mener imidlertid at det er viktig å tenke på miljøet i forbindelse med mineralletingen på verdens største øy.

– Hvis vi skal begynne å utvinne uran som biprodukt, så skal det være en betingelse at vi følger de aller strengeste miljøreglene som finnes i verden. Så kan vi være stolte av å være et ungt land i utvikling, og som gjør ekstra mye for å beskytte miljøet og arbeidernes sikkerhet, sier Heilmann.