Unngå reiser til land hvor Zikaviruset er

– Gravide og andre familier som planlegger å få barn, bør ikke reise til land hvor myggen har Zikaviruset, sier overlege.

En aedes-mygg
Foto: JAIME SALDARRIAGA / Reuters/NTB Scanpix

– For folk flest så føles Zikavirusinfeksjon som en vanlig forkjølelse, men for gravide er viruset farlig. Zikaviruset hindrer fosterets hjerne i å vokse og dermed kan barnet bli født med hodeskader, det sier Folkeinstituttets overlege, Jørgen Vildershøj Bjørnholt.

Fykter mer smitte

Ved folkehelseinstituttet frykter de at Zikaviruset vil smittes til flere personer, på grunn av ferie og på grunn av at folk reiser mer utenlands. Til nå har to gravide og et mannfolk i Norge fått påvist at de har blitt smittet av Zikaviruset. Men myggen som bærer Zikaviruset er ikke i Norge.

– Man blir smittet av viruset gjennom myggbitt, og disse myggene finnes i sør- og mellom-Amerika, sør i Asia, i Afrika og ved Stillehavets øyer, sier Vildershøj Bjørnsholt.

Større utbrudd av viruset i sør- og mellom-Amerika

Overlege Vilderhøj Bjørnsholt sier at akkurat nå foregår det et større utbrudd, særlig i sør- og mellom-Amerika.

– Og listen over de infiserte land er ganske lang, så skal du ut å reise vil jeg anbefale å gå inn på folkehelseinstituttes hjemmeside (ekstern linke). Der har vi en liste over de land som er berørt med utbrudd og hvor det er risiko for å bli smittet. Og om man er gravid, så fraråder folkehelseinstituttet å reise til de landene, sier Vilderhøj Bjørnsholt.

Vilderhøj Bjørnsholt sier at Zikavirusinfeskjonen er vanligvis en ganske godartet infeksjon.

Zikaviruset
Foto: Marvin RECINOS / Afp

– Zikaviruset er som en vanlig forkjølelse, man får feber, man har vondt i leddene og man er syk i to til syv dager. Men hvis du er gravid og får denne infeksjonen, så har man da sett i de landene der de har stor utbrudd, at det er en økt forekomst av de som er gravid. Hvor det på en måte, hodeskallet og hodet ikke vokser, som da gjør at fostereter får en hjerneskade, sier han.

Viruset forblir i sæd i lengre periode.

Forskning viser at Zikaviruset forblir i mennenes sæd i lang tid, og da kan man smitte sin partner med viruset gjennom seksuell aktivitet. Folkeinstituttet råder folk som har vært i land hvor viruset er, å bruke kondom i seks måneder.

– Hvis partneren er gravid, så bør de ikke ha seksuell aktivitet før etter at barnet er født. Hvis man planlegger å lage flere barn, så bør kvinnen vente fire uker etter ferien, før man prøver å lage barn igjen, sier Vilderhøj Bjørnsholt.

Ingen vaksine

Det finnes ikke vaksine mot Zikaviruset, og derfor er det viktig å beskytte kroppen hvis man er ute å reiser i landene hvor Zikavirus-myggene er.

– Folkehelseinstituttet anbefaler reisende å kle på seg godt og dekke hele kroppen, man bør også bruke myggmiddel. Forskjellen mellom Zikavirus-myggen og Malaria-myggen, er at Zikavirus-myggen flyr døgnet rundt og ikke bare om natten, det sier Folkeinstitutts overlege, Jørgen Vildershøj Bjørnholt.