Hopp til innhold

University of Saskatchewan: – Gruveselskapet betaler reiser til Norge

Ansvarlig for norsk-kanadisk masterprogram ved University of Saskatchewan, Ken Coates, opplyser at uten bevilgninger fra urangruveselskapet Cameco ville viktige studier rammes.

Skjermdump

Lansering av masterprogrammet GENI. På bilder ser vi blant annet leder ved Senter for samiske studier, Else Grete Broderstad, professor ved University of Saskatchewan, Ken Coates (bak , t.h), Sametingsråd Silje Karine Muotka og Camecos senior visepresident, Alice Wong (lengst t.h i bildet, ved siden av Muotka).

Foto: Skjermdump av NRK

– Det å få reise på studietur til Nord-Norge og lære mer om samiske samfunnsforhold er utvilsomt et høydepunkt i masterstudiet for våre studenter, skriver professor Ken Coates ved University of Saskatchewan i en e-post til NRK.

Mastersprogrammet GENI er et samarbeide mellom Universitetet i Tromsø – Norges arktiske universitet og University of Saskatchewan i Canada. Programmet ble lansert i september og to sametingstopper var også blant deltakerne da studiet startet.

– Betaler ikke norske studenter

Universitetet i Tromsø har i forbindelse med NRKs omtale av saken påpekt at norske studenter ikke blir støttet økonomisk av gruveselskapet.

Dette bekrefter også Coates.

– Det er mulig at det er innlysende for de fleste, men jeg understreker likevel at våre kollegaer fra Universitetet i Tromsø selvfølgelig aldri har fått betalt noe i forbindelse med dette samarbeidet fra den bevilgningen som vi har fått av Cameco, sier Coates.

Både sametingsråd Silje Karine Muotka (NSR) og rådets politiske rådgiver, Runar Myrnes Balto, har begge fortalt at da de under lanseringen av masterprogrammet oppdaget at gruveselskapet Cameco bidrar økonomisk til de canadiske studentene, ba de om forsikringer fra begge universitetene om at disse pengene ikke brukes på norske studenter.

I dag ble det kjent at både Muotka og Myrnes Balto, har valgt å trekke seg fra masterstudiet.

Perhaps it is unnecessary to add that our colleagues of the UiT have never once sought any financial support from Cameco as their participation is funded through institutional and Government of Norway resources. Just for your general information, Cameco's contribution amounts to less than 10% of our annual budget.

Professor Ken Coates , University of Saskatchewan

– Avgjørende støtte

University of Saskatchewan har for tiden en avtale med Cameco om å motta totalt 775,000 dollar (5 millioner kroner) i løpet av 5 år. Dette utgjør i underkant av 10 % av universitetets totale budsjett.

De får også offentlige bevilgninger, men der forventes det også at universitetet skaffer penger fra eksterne aktører. For tiden er det kun Cameco som er privat sponsor for universitetet.

– Uten økonomisk støtte fra Cameco ville vi også miste de offentlige bevilgningene, og det vil ramme populærer og viktige studier for våre studenter, forklarer Coates.

Pengene fra gruveselskapet blir også brukt til å betale stipender til canadiske studenter som deltar på to masterstudier ved universitetet, deriblant GENI-masterstudiet, som samarbeidsprogrammet med Universitetet i Tromsø heter.

Korte nyheter

  • Dulves várrot

    Dulvev diedet. Visská dásse la vádádiededimen gå de ållo rásjov Nordlándan buktá – nuorttan Helgelándan ja oarjján Sálton. Diededibme l gasskavak rájes gitta duorastak idedij, diedet Varsom.no. Ávttjiji ulmutjijt diŋgajt gáhttit.

  • Henlegger sak om hund som ble skutt i Alta

    Politiet henlegger saken hvor hunden Kiira ble skutt i Alta i september i fjor. Det opplyser politiet i en pressemelding.

    Politiet mottok 25.09.2021 en anmeldelse etter at hunden Kiira ble skutt under en jakttur ved Jotka-området utenfor Alta. To personer ble siktet for å ha skutt hunden.

    – Politiet har foretatt en grundig etterforskning hvor det blant annet er gjennomført obduksjon av hunden, tatt avhør av de involverte og innhentet andre tekniske og taktiske bevis som belyser saken, skriver politiet.