100 år gammel kulturskatt skal ut til folket

– Mange har fått tårer i øynene når de har sett bildene. Dette er en helt unik kulturskatt.

Richard Skollevoll

Richard Skollevoll i Norges Samemisjon.

Foto: Samemisjonen

Misjonær Richard Skollevoll i Norges Samemisjon i Trondheim viser fram en del av bildene av samer fra hele landet. Bildene er tatt fra slutten av 1800-tallet og helt fram til 1950.

Forkynnere med kamera

– En del av våre forkynnere fra gammel tid var fotokyndige. De tok med seg et fotoapparat og reist i Finnmark, Troms og Nordland for å ta bilder, forteller Skollevoll til NRK.

Omlag 4.000 bilder finnes i arkivene. Svært mange av personene på bildene har samemisjonen navnene på.

– Vi har jobbet i ganske mange år, og det har gått sakte. Det sterkeste med denne jobben har vært å møte folk som vi bruker som informanter. Disse forteller oss historier, og kjenner igjen menneskene på bildene. Mange har sett foto de aldri før har sett, forteller Richard Skollevoll til NRK.

– Å sitte i møter med folk som har tårer i øynene, og sier for eksempel «dette er bilder av mine besteforeldre og oldeforeldre som jeg aldri har sett»; det er fint å være med på. Dette har gitt sterke inntrykk.

Barnehjemsbarn som vasker og lager mat

Mange av bildene har Samemisjonen i tillegg , fått av mennesker rundt om i landet. Disse ønsket at misjonen skulle ta vare på disse.

Skollevoll mener blandingen og variasjonen i bildene er det unike.

– Vi finner de typiske gruppebildene, men også bilder fra hverdagen i våre institusjoner. Det er blant annet bilder av barnehjemsbarn som vasker klær og som lager mat. Det er også familiebilder spesielt fra Indre Finnmark og sørsameområdet. Denne kombinasjonen er ikke så vanlig i andre arkiv, sier han.

Planen er å gjøre fotoskattene tilgjengelig for folket. Når dette er klart vet ikke Norges Samemisjon ennå.

– Vi har erkjent at vi har veldig mye historisk materiale. Kanskje har vi et av de største samiske billedarkivene i Norge. Nå ønsker vi å gjøre noe med dette selv om dette ikke er Samemisjonens primæroppgave, sier Richard Skollevoll.

Historiker Katri Somby sier det både er interessant og viktig at slike bilder finnes.

– Det blir interessant å følge med hva som skjer med disse arkivene. Slik kan vi også få et innblikk i hvordan vårt folk har levd i tidligere tider, sier hun.