NRK Meny
Normal

Unge talenter inspirert av Signe Maries bragd

Brytetalentene Synne Margrethe Haagensen (15) og Artor Hagerup (15) i Bryteklubben Tana stiller ekstra motiverte på trening i dag.

Intervju med brytetalentene Synne Margrethe Haagensen (15) og Artor Hagerup (15) samt brytetrener Frode Gundersen.

SE VIDEO: De unge brytetalentene Artor Hagerup og Synne Margrethe Haagensen er stolte av å representere samme klubb som Signe Marie Fidje Store. - Reporter: Dan Robert Larsen - Foto/redigering: Nils John Porsanger

– Jeg synes det er skikkelig kult at hun (Signe Marie, red.anm) har klart å kvalifisere seg, egentlig. Og spesielt siden det er den første kvinnelige norske bryter som har klart det. Sånn at jeg blir jo litt stolt, og du kan liksom si at jeg kjenner faktisk henne, sier en inspirert Synne Margrethe.

Hun er en av de nye, fremadstormende talentene i Bryteklubben Tana. Hun satser seriøst og skal til høsten begynne på toppidrettsgymnas i Fredrikstad i Østfold.

Artor Hagerup er et annet talent. Også han skal på toppidrettsgymas, men det er i Skien i Telemark. Også han føler seg inspirert.

– Hun er fra klubben vår. Hun har trent i disse her rommene, samme som oss. Det føles jo bra ut. Hun har jo blitt bra her. Kanskje vi også blir det, håper han.

Det største i bryteidretten

20 år gamle Signe Marie Fidje Store var i helga èn av sju norske brytere som deltok i et stort internasjonalt kvalifisseringsstevne i Istanbul for olypmiske sommerleker i Brasil.

Tanajenta var den eneste av de norske som klarte å kvalifisere seg, og hun er også den første norske kvinnelige bryteren som klarer å kvalifisere seg til OL:

– OL er stort for oss brytere. Det her er noe som skjer bare hvert fjerde år. Det er det største innefor bryting. Vi har ikke Tour de France og vi har ikke de greiene der som er stort. I bryting er det bare OL som er så stort å vinne, forklarer Fidje Store.

(Artikkelen fortsetter under videoen)

Signe Marie Fidje Store (20) hylgråt da hun ble Norges første kvinnelige bryter i et OL.

Signe Marie Fidje Store har satset mye for å klare å kvalifisere seg til OL. Derfor var det vanskelig å holde tilbake tårene da hun endelig lykkes.

Bryting ble en del av Tana idrettslag i 2001, og i 2011 ble Bryteklubben Tana etablert som en egen klubb.

I dag har Bryteklubben Tana rundt 100 medlemmer.

– Håper på et oppsving

Bryteklubben Tana har god rekruttering blant de minste, men mange slutter med bryting når de kommer i tenårene.

Frode Gundersen

Brytetrener Frode Gundersen.

Foto: Nils John Porsanger / NRK

– Det betyr veldig mye for oss, sant. Vi får veldig god mediedekning. Sosiale medier. Det har vært fullt hele helga. Kanskje får vi noen flere brytere hit, for det har vært en liten nedgang de siste årene, sier trener Frode Gundersen.

Gundersen var trener for Signe Marie Fidje Store før hun reiste sørover for å satse mer på idretten sin.

Han kan fortelle at en tur til Brasil i august nå ser ut til å være aktuelt for mange i Tana.

– Vi har har sett litt på flybilletter. Jeg regner med at noen av oss drar nedover for å heie litt på Signe.

Reiser du?

– Æ gjør det.