Unge konkurrerer om å vise de dypeste sårene etter selvskading

Marte Lundås (27) kuttet seg i det skjulte. I dag deler ungdom sårene sine på sosiale medier. Psykologspesialist advarer mot en økning i trenden.

Marte Lundås

VOND FORTID: Steinkjer-kvinnen forteller åpent om at hun har slitt både med anoreksi og depresjon.

Foto: Privat / NRK

– Jeg kuttet meg selv om natten mens jeg var alene fordi da var det verst for meg. Det var en måte å få ut frustrasjon og sinne og kutting ble min utagering, forteller 27-åringen fra Steinkjer til NRK.

Flere unge har psykiske plager enn for fire år siden. Særlig er det flere jenter som sliter, viser tall fra Ungdata 2017.

Marte forteller at hun aldri har delt bilder av sine selvskader på sosiale medier, fordi det blir for personlig for henne. Men i dag er nettopp dette trenden: Ungdom legger bilder ut på hemmelige grupper på sosiale medier.

Marte forteller at hun har slitt med både anoreksi, depresjon og selvskading.

Følte du at selvskadingen hjalp deg?

– Der og da hjalp det, men det ble verre etter noen timer fordi jeg følte et nederlag over at jeg måtte selvskade meg selv.

Økende problematikk

Lena-Maria Haugerud

Daglig leder Lene Marie Haugerud Landsforeningen for forebygging av selvskading og selvmord forteller at hun er bekymret for utviklingen.

Foto: Helle Westrum / NRK

Daglig leder i Landsforeningen for forebygging av selvskading og selvmord, Lena-Maria Haugerud, forteller at det blir flere hemmelige selvskadingsgrupper på sosiale medier som Instagram, Snapchat og Facebook.

– Jeg opplever at det er en økning i det at unge tar bilder av sine selvskader og legger det ut på hemmelige kontoer, forteller Haugerud.

Hun forteller at unge snakker lite om temaet, og at det er stort hemmelighold rundt dette. Det er en slags konkurranse om hvem som kutter det dypeste såret.

– De legger ut bildene av sine selvskader for å sammenligne hvem som har kuttet seg verst, og hvis man ikke får nok «likes» på bildet så sletter man bildet og kanskje føler seg mislykket, forteller hun.

Samiske unge gjør også dette

Elisabeth Gerhardsen

Barne- og ungdomspsykolog ved SANKS Elisabeth Gerhardsen anbefaler foreldre og andre å ha en samtale med barnet om akkurat selvskading og bilder.

Foto: Brita Åse Norlemann / NRK

Psykologspesialist Elisabeth Gerhardsen ved Samisk nasjonal kompetansetjeneste (SANKS) forteller at også samiske unge tar bilder av selvskader og sender det til venner via sosiale medier, som Snapchat.

– Vi ser at det er noe økning i at ungdom at bruker nettet for å dele bilder av seg hvor de har selvskadet seg selv, sier Gerhardsen.

Psykologen forteller at det er snakk om unge ungdommer, de mellom 13–14 år. Og blant disse som sliter, er det en liten gruppe som sender disse bildene.

Noen kan være sånn at de selvskader seg selv for å bli lagt merke til. De fleste gjør jo det fordi de har mye smerter inni seg som de ikke klarer å snakke om og finne ord for det. Det er de som sliter mye som gjør det her.

Flere og flere sliter

En tidligere rapport fra NOVA viser at blant dem som bruker mer enn tre timer på sosiale medier hver dag er det en klar økning i psykiske helseplager.

Skjermdump fra ungdata.no Hele Finnmark

Prosentandel av ungdomsskoleelever som er mye plaget av depressive symptomer.

Foto: Skjermdump ungdata.no / NRK

Blant de samiske kommunene er det ifølge Ungdata.no Karasjok ungdomsskoleelever som er mye plaget av depressive symptomer.

Tall fra ungdata.no satt i diagram

En oversikt over prosentandel unge på ungdomsskole i Finnmark som svarer at de har psykiske helseplager.

Foto: Kilde:ungdata.no/2017 / NRK

Snakk med de unge

Psykologspesialist Elisabeth Gerhardsen anbefaler foreldre, men også andre slektninger, til å snakke med barna om hvilke bilder er greit å sende.

– Jeg tror veldig på det å snakke om det her. Jeg tror at man kan være åpen og snakke om for eksempel hva er selvskading, hvorfor gjør noen det. Jeg tror dette med å sende bilder, det må man snakke direkte med ungdom. Hvilke bilder er greit å sende og hvilke er ikke.

Marte Lundås

SER FREMOVER OG OPPOVER: Når NRK snakker med Marte Lundås, har hun vært skadefri i fire måneder. Lundås anbefaler at andre som sliter bør snakke om det. – Finn noen som støtter deg og vil hjelpe deg. Ikke vær redd, for de fleste vil hjelpe, sier hun.

Foto: Privat / NRK

Sluttet å skade seg selv

Hun forteller at det kom en dag når det var naturlig for henne å slutte.

– Når andre trakk seg tilbake og sluttet å mase om min selvskading. og jeg fikk ta ansvar selv, så da var det mer naturlig for meg å slutte med kutting.

Lundås forteller at hun er glad for at hun nå kan omgås skarpe gjenstander uten å være redd for at hun skal kutte seg selv.

Men den som er gladest for at jeg ikke skader selv meg lenger, er min mamma og familie. Mamma slipper å bekymre over hva jeg gjør til enhver tid.

Trenger du å snakke med fagpersonell eller noen som lytter?

Ta kontakt med

Hemmelige grupper

På sosiale medier som Snapchat, Instagram og Facebook kan man lage hemmelige grupper hvor bare inviterte mennesker har tilgang.

Det finnes ikke konkrete tall på hvor mange hemmelige grupper det finnes i Facebook, men en artikkel fra 2014 anslår at i 2010 var det 620 millioner hemmelige grupper på Facebook. Og man kan bare tenke seg hvor mange det er i 2017.

Ifølge Ipsos sine nyeste tall så har Snapchat rundt 2,3 millioner brukere i Norge, og har lenge vært den sosiale medier-kanalen som øker mest, og ifølge Barn og medier-undersøkelsen er Snapchat svært populært blant de aller yngste.