NRK Meny
Normal

Ungdom ønsker hetsforebygging

Sametinget burde jobbe aktivt mot samehets. Det mener NRK Sápmis ungdomspanel.

Ungdomspanelet

Johan Daniel Mikkelsen, Elle Valio og Mikkel Rasmus Logje representerer NRK Sápmis ungdomspanel i høst.

Foto: Jan Kenneth Bråten / NRK

– Jeg vet ikke engang om det er en sak for Sametinget. Men jeg har lest kommentarfeltene til nettaviser, og det er helt utrolig hva folk er i stand til å kommentere, sier Elle Valio, og henviser til all hetsen og fordommene mot samer.

Valio er en av de tre som skal representere NRK Sápmis ungdomspanel under årets valgsendinger på NRK2. Sammen med henne har hun Mikkel Rasmus Logje fra Kautokeino og Johan Daniel Mikkelsen fra Tysfjord.

– Det har blitt igangsatt tiltak for forebygging av hets mot andre etnisiteter, men ikke mot samer. Hadde folk slengt fra seg slike kommentarer på nettaviser mot andre minoriteter, da hadde det blitt bråk, fortsetter Valio.

Ønsker økt forebygging

Panelet er svært enig i at dette er en sak som kanskje Sametinget burde legge flere krefter i.

Mikkel Rasmus Logje har blant annet vært en samisk veiviser for Samisk Høgskole, og sier at han ikke merket til noe hets under skolebesøkene. Men derimot uvitenhet.

– Jeg har snakket med andre veiviser-grupper, og de opplevde mer eller mindre rasisme, sier Logje.

Han ønsker at Sametinget burde gripe fatt i dette problemet, og sette i gang forebyggende tiltak. Og han har allerede et forslag på lur.

– Sametinget burde få i gang to Veiviser-grupper. Vi var tre personer som reiste sammen, og vi hadde ikke en sjanse til å nå alle skolene og områdene. Jeg tror det hadde hjulpet med å ha to veiviser-grupper, sier Logje.

Slik blir NRK Sápmis valgdekning - NRK Sápmi

Roser myteknuseren

– Man kan ikke ta en anonym bruker på et kommentarfelt særlig seriøst. Men sett bort fra dette, så viser det jo at det eksisterer fortsatt gammeldagse holdninger mot samer, sier Johan Daniel Mikkelsen.

Han tar fram den samiske myteknuseren som et godt eksempel på forebyggende arbeid. Den samiske myteknuseren er en internettside, startet av Antirasistisk senter, som tar livet av mytene som fortsatt florerer om samer. Den ble lansert tidligere i vår.

Mikkelsen mener at dette er et konkret eksempel på tiltak som kan skape forståelse og aksept blant majoriteten.

Nå skal mytene om samene knuses - NRK Sápmi - NRK

Også andre temaer

Dette er ett av temaene ungdommene mener er viktig.

Men under valgsendingene, som starter førstkommende tirsdag, er det andre temaer som blir diskutert.

Da deler ungdommene sine meninger om Sametingets rolle, språk og kultur, og mineralutvinning i Sápmi. Deretter skal politikerne få si hva de mener om det ungdommene sier. Valio, Logje og Mikkelsen skal representere første- og andregangsvelgere i Sápmi. En gruppe som ikke er så engasjert i samepolitikken.

Kun 62 førstegangsvelgere - NRK Sápmi

Ungdommene kan sees på skjermen i et halvannen minutt, i de tre første valgsendingene.