Hopp til innhold

Disse akter ikke å snu ryggen til en venn

Dersom vennen din er rusavhengig anbefaler jentene, fra den samiske videregående skolen i Karasjok, å stå ved din venns side. Være hennes støttepartner og hjelpe henne fra det.

Audhild Klemetsen skoglund, Elisabeth Dahl og Ánne Márget Somby

16-åringene Audhild Klemtsen Skoglund, Elisabeth Dahl og Ánne Márget Somby går første året helse- og oppvekstfag i Karasjok. De mener at det verste man kan gjøre er å snu ryggen til en som driver med rus.

Foto: Tanja Norbye / NRK

– Det verste å gjøre med en som driver med rus er å snu ryggen til.

Er din venn rus-avhengig anbefaler Audhild å stå ved din venns side og være så støttende man kan.

Jentene etterlyser informasjon

På den samiske videregående skolen i Karasjok (SJS) ble fire jenter fra første året helse -og oppvekstfag intervjuet angående narkotikasakene som det har blitt snakket mye i media om de siste dagene. Dermed ble Audhild Klemetsen Skoglund (16), Elisabeth Dahl (16) og Ánne Márget Somby (16) spurt om hva de synes om narkomiljøet i Karasjok.

– Det er jo veldig dumt at de som tilbyr til såpass unge folk gjør det. Det er ikke sikkert at de som tar imot vet hvor farlig det er. Kanskje de ikke har fått så mye informasjon om rus og sånt, undrer Audhild.

– Ja, det er virkelig dumt at de i det hele tatt tilbyr narkotika til de unge, legger Elisabeth til.

Ánne Márget mener at det burde vært mer informasjon til ungdom om rus. Om hva konsekvensene i livet blir når de først begynner med narkotika, hvor vanskelig det er å slutte, og hvor dumt det egentlig er å starte.

– Tror sikkert det er tøft

Tror dere det er spesielle grunner til at de tar narkotika?

– Det kan jo være å komme bort fra psykiske problemer eller et liv de vil unngå, og problemer ellers og sånne ting, svarer Audhild.

– De vet ikke bedre, når noen tilbyr dem så tror dem sikkert det er tøft, mener Ánne Márget.

Klassen fikk møte en rusavhengig

Jentene var senest i morges med klassen og snakket med en som er rus-avhengig og har røkt hasj i over 30 år.

Han fortalte dem om angsten, abstinensene,den dårlige samvittigheten og hvor vanskelig det var å slutte, Han kom med en kraftig advarsel til klassen om at hvis han tar noen av dem på fersken med narkotika, så blir det ille for dem.

Dermed har ingen av jentene tenkt nærme seg narkotika.

– Det er mange som sier at det ikke er skadelig å prøve én gang, men det er akkurat der det begynner. Tar man et drag med hasj så blir de fleste avhengig. Til neste gang føler kroppen at den trenger noe sterkere, og da begynner man f.eks. på amfetamin eller speed, tilslutt så blir alt et «rushelvete» og det er veldig få som kommer ut av det hvis man virkelig kommer inn i det, forteller Audhild mens andre to jentene nikker bestemt.

Hva tror dere de som driver på med narkotika tenker?

– Jeg vet om folk som har drevet med narko. De sier man blir veldig kynisk og man bryr seg ikke om folk rundt seg, man blir veldig egoistisk og man tar som oftest ikke så veldig gode valg, tror Audhild.

Korte nyheter

 • 12 jahkásaš sámi bárdni máilmmimeašttirgilvvuide

  12 jahkásaš sámi bárdni Ailo Johansen gii orru Kirkonjárggas, lea okta vihtta vuoddjis gii lea válljejuvvon ovddastit Norgga junior máilmmimeašttirgilvvuin mohtorcrossas, čállá Ifinnmark

  Ailo Johansen sammen med sin far Torfinn Johansen
  Foto: Torgeir Varsi / NRK
 • Bálkáhit pedagogaid

  Romssas leat nu uhcán mánáidgárdepedagogat, ahte Romssas sáhttet gártat bálkáhit mánáidgárdepedagogaid geain ii leat sámegiela gelbbolašvuohta. Muitala Romssasullo mánáidgárddiid fágajođiheaddji Hilde Djupnes.

  Tusseladden barnehage i Tromsø
  Foto: Pål Hansen/NRK
 • Doaibmabijut go nu ollusat leat duššan

  Dássážii dán jagi leat 60 olbmo massán heahkka johtolagas.
  Ráđđehus, geaidnodoaimmahat, politiijat ja Trygg trafikk ja fylkagielddat dolle ikte heahtečoahkkima ja ođđa doaibmabijuid biddjojit johtui go nu ollusat leat duššan johtolagas dán jagi.
  Geaidnodoaimmahat árvvoštallá vuolidit leavttu báikkiin gos ii leat gaskarinda
  Dasa lassin galget eambbo fotobovssat váldot ádnui ja politiijat galget eanet oidnosis.

  Utrykningspolitiet på kontroll i Bodø.
  Foto: Josef Benoni Ness Tveit / NRK