Hopp til innhold

Ungdom i urfolkskonferansen om forsoning: – Vi har flirt og grått sammen

Sorg og traumer, som overføres til nye generasjoner og påvirker hverdagen ungdommen lever i, har vært hovedfokus i ungdomskonferansen som ble arrangert i forkant av urfolkskonferansen om forsoning.

Ungdom på urfolkskonferanse

20 urfolksungdommer samlet i Trondheim.

Foto: Johan Vasara

20 urfolksungdommer fra ulike deler av verden hadde laget en uttalelse om arvet sorg som de i dag overleverte til urfolkskonferansen om forsoning, som arrangeres i Trondheim i dag og i morgen.

Les hele uttalelsen her.

Maria Steinsvik

Rådgiver Maria R. Steinsvik i Samisk kirkeråd

Foto: Roger Manndal, NRK

Historiske traumer går i arv

– I dag vet vi at historiske traumer overføres til nye generasjoner om de ikke bearbeides individuelt og kollektivt. Derfor er vi opptatt av temaet belyses i et tverrgenerasjonsperspektiv, sier rådgiver Maria R. Steinsvik i Samisk kirkeråd.

Hun har hatt ledelsen når urfolksungdommene møttes til et eget pre-konferanseprogram dagen før hovedkonferansen.

Steinsvik sier at veldig mange ungdommer lever med konsekvensene av historiske traumer.

– Man vet at urfolk er mer utsatt for vold mot kvinner, man kjenner til problematikken omkring selvmord og overgrep. Dette er en del av også ungdommenes liv. De lever med det på godt og vondt. Vi som kirken må være en arena for å kunne snakke om også det. Hva er det som gjør at det skjer hos oss og at vi er utsatt for det.

– Vi har flirt og grått sammen

Ungdommene har gått sammen i grupper og diskutert, blant annet innenfor temaet om at man må lære å være glad i seg selv og stolt over den man er, også for å være i stand til å hjelpe hverandre i å finne fred og trygghet i den situasjonen man står i.

De har også diskutert selvrepresentasjon, om hvorfor det er viktig at ungdom er med i prosesser, og hvordan ungdommer kan hente erfaring fra eldre mennesker som sitter på tradisjonskunnskapen og bringe det videre.

Ungdom i urfolkskonferansen om forsoning

Ungdommen står samlet fra ulike deler av verden.

Foto: Samisk kirkeråd

Det å få diskutere disse temaene var en stor opplevelse for de 20 urfolksungdommene som deltok.

– Jeg skal si det som en av ungdommene sa det: Det har vært en dag full av både glede og sorg. Vi har flirt og grått sammen. Vi har lyttet og fått fortelle. Vi har dannet vennskap med våre brødre og søstre på tvers av grenser. Jeg tror ungdommene har hatt en veldig god opplevelse, selv om det har vært tøffe tak, sier Steinsvik.

Kom med oppfordring til verdens kirke

Ungdommene utarbeidet på grunnlag av diskusjonene en uttalelse som ble presentert i hovedkonferansen i dag.

– Uttalelsen er en oppfordring til verdens kirke om det å stå støtt i den man er og at ungdom ønsker å være med i prosesser og forme dagens og morgendagens kirke, sånn at man opplever at verdens kirke er en plass også for urfolksungdommer der man er synlig og blir hørt, og der ungdommenes syn også blir en akseptert del av det hele, forteller Steinsvik.

Under hovedkonferansen vil man lage et sluttdokument, og ungdommenes uttalelse vil bli innarbeidet i hovedkonferansens sluttdokumentet.

Sluttdokumentet skal legges frem på møtet til Kirkenes verdensråds (KV) sentralkomite i Trondheim 22.- 28. juni. Kirkenes verdensråd er det bredeste og viktigste kirkefellesskap på globalt nivå i dag. Sentralkomiteen, som består av 150 medlemmer, møtes annethvert år for å diskutere overordende kirkepolitiske saker og prioriteringer i KVs arbeid.

Korte nyheter

  • Åpen høring om sannhets- og forsoningskommisjonens rapport

    Kontroll- og konstitusjonskomiteen holder i kveld en åpen høring om rapporten fra sannhets- og forsoningskommisjonen. De som deltar i høringen er representanter for samer, kvener, skogfinner og norskfinner.

    Sametingets representanter startet høringen og de har blant annet fått flere spørsmål fra komiteens medlemmer om i hvor godt bilde rapporten gir av den fornorskningen som samene ble utsatt for.

    Der poengterte sametingsråd Runar Myrnes Balto det er stor enighet om at rapporten er viktig og at det er enighet om at en anerkjennelse av at denne uretten ble kjent.

    Stortinget har også fått med seg at de forskjellige partiene på Sametinget ikke kom med et enstemmig forslag til hvordan rapporten skal følges opp. Det kom det flere spørsmål om.

    Der poengterte representantene fra Sametinget at forslagene ikke var så forskjellige, og at det er et poeng at samer også kan være uenige om saker. Høringen varer til kl.20:00 i kveld. Komiteen leverer sin innstilling i saken høsten 2024.

    Fra åpen høring om sannhets- og forsoningskommisjonen rapport
    Foto: Mette Ballovara / NRK
  • Britta Marakatt-Labba utnevnt til æresmedlem

    Loga sámegillii.

    Britta-Marakatt Labba ble utnevt til nytt æresmedlem i Samisk Kunstnerforbund under forbundets årsmøte 14. april. Det skriver de i en pressemelding.

    Over 23.000 besøkende de to første ukene på Marakatt-Labba utstilling.

    «For hennes eksepsjonelt kvasse sting som spenner over kunstverdenen. Hennes kunstneriske arbeid har formidlet samiske historier, følelser og levekår gjennom kunst. Med sine unike verk har hun blitt en av de mest fremtredende samtidskunstnerne.»

    Det er en del av begrunnelsen for hvorfor Marakatt-Labba utnevnes som æresmedlem.

    Marakatt-Labbas utstilling «Sylkvasse sting» fikk en sekser av NRKs kunstkritiker.

    Britta Marakatt-Labba
    Foto: Susanne Hætta
  • Britta Marakatt-Labba ođđa gudnemiellahttu

    Les på norsk.

    Britta Marakatt-Labba lea Sámi Dáiddačehpiid Searvvi ođđa gudnemiellahttu. Dan mearridii Sámi Dáiddačehpiid searvvi jahkečoahkkin cuoŋomanu 14. beaivvi, čállet preassadieđáhusas.

    Guovtti vahkkus fitne 23.355 olbmo Nationálamuseas geahččamin Britta Marakatt-Labba dáiddačájáhusa.

    «Su erenoamáš bastilis sákkaldagain mat johtet miehtá dáiddamáilmmi. Su dáiddalaš barggut leat gaskkustan sámi muitalusaid, dovdduid ja eallindiliid dáidaga bokte. Su erenoamáš dáidagiin lea šaddan okta dain eanemus mearkkašahtti dálá áiggi dáiddáriin.»

    Die lea oassi searvvi ákkastallamis, ahte manne Marakatt-Labba válljejuvvo gudnemiellahttun.

    Britta Marakatt-Labba dáiddačájáhus, «Bastilis sákkaldagat» oaččui guđeča NRK:a dáiddaárvvoštallis.

    Britta Marakatt-Labba
    Foto: Susanne Hætta