Ungdom fra hele Norge feiret i Kautokeino

Nærmere 100 elever fra Øytun folkehøgskole hadde tatt turen til Kautokeino for å feire Samenes nasjonaldag. For de fleste var det første gang de feiret denne dagen.

Øytun-elever

Elever fra Øytun folkehøgskole i Alta fikk oppleve Samenes nasjonaldag i Kautokeino.

Foto: Marie Elise Nystad

– Det er skikkelig kult å få lov å være her i dag, jeg har aldri før feiret Samenes nasjonaldag, sier Heidi Pedersen fra Bodø.

Lærer om samisk kultur

I år er det tredje året at Øytun folkehøgskole i Alta tar med alle elevene til Kautokeino 6. februar for å feire nasjonaldagen.

– Turen er en del av et større prosjekt vi har om kulturene i Finnmark. De fleste elevene er sørfra, og vet lite om samisk kultur på forhånd. Derfor er det veldig flott å komme innom her på nasjonaldagen, sier en av lærerne som er med på turen, Aleksander Hansen.

Spist biđus

Sammen med koftekledde barn og voksne fikk Øytun-elevene være med på feiringen av nasjonaldagen i idrettshallen i Kautokeino.

Feiret i Kautokeino

Siri Landås og Heidi Pedersen poserer sammen med Ánna-Katri Helander og Silja Somby.

Foto: Marie Elise Nystad

Her var det leker for barn, filmfremvisning, taler, underholdning og salg av biđus og kaker. I tillegg var det en utstilling av nærmere 200 gamle samiske postkort.

Barn med lasso

Barn fikk prøve seg på lassokasting.

Foto: Marie Elise Nystad

– Vi har spist biđus, og hørt på joik. Det har vært skikkelig artig, sier Heidi.

– Det er kjempe spennende bare å være her og se alle de flotte koftekledde samene, sier Siri Landås fra Vennesla i Vest-Agder.

Bakteharji

Både store og små hadde møtt opp til offisiell feiring av Samens nasjonaldag på Báktehárji idrettshall i Kautokieno.

Foto: Marie Elise Nystad

Annet forhold til tid

Verken hun eller venninna Heidi visste noe særlig om samer før de begynte på Øytun i fjor høst.

– Jeg visste vel egentlig ikke annet enn at samene bor nordpå og er et eget folk, sier Siri.

I løpet av skoleåret har de fått mer kunnskap om samer og samisk kultur, og har blant annet fått muligheten til å være med i et reingjerde i Olderfjord i Porsanger. Da fikk de oppleve at samene kanskje har et annet forhold til tid enn det de er vant med.

– Vi fikk beskjed om å møte opp tidlig på morgenen, så vi var klare klokka syv, men dai fikk vi vite at det nok tok et par timer til før det var klart. Klokka ble tolv før vi begynte, flirer Heidi.

Fikk kommunens kulturpris

Ordfører Johan Vasara delte ut kommunens kulturpris til Svein Solheim. Han har samlet over 10 000 gamle bilder fra kommunen på en egen facebook-side. Samenes nasjonaldag hadde han også en utstilling av nærmere 200 gamle samiske postkort.

Foto: Marie Elise Nystad

Åpent folk

Siri forteller at hun bestandig har syntes det er spennende med samisk kultur, derfor er det ekstra artig å få komme til Kautokeino på nasjonaldagen.

– Jeg har blitt skikkelig glad i samisk kultur og i folket. Du føler deg så velkommen, det er koselig å komme til en plass når du føler at du blir godt tatt i mot. Det er et folk som er veldig åpent, sier Siri.

Postkort-utstilling

Et av attraksjonene i Bakteharji var en utstilling av 200 gamle samiske postkort.

Foto: Marie Elise Nystad