Ung samekvinne vant filmpris

Stor filmfestival ble arrangert i Canada, og en ung samekvinne vant en filmpris.

Marja Bål Nango

Marja Bål Nango sier hun er overrasket over at hun fikk filmpris i Canada.

Foto: Tromsø Internasjonale Filmfestival / TIFF

16. til 20. oktober ble den 14 imagineNATIVE Film og Media Arts Festivalen arrangert i Toronto, Canada. Filmfestivalen arrangeres årlig i Canada. Ifølge arrangørene så var årets filmfestival dominert av kvinnelige filmskapere. Mer enn halvparten av verkene på festivalen ble gjort av kvinner. Og hun som vant en pris var samekvinnen, Marja Bål Nango. Hun vant med filmen sin ‘’ Før Hun Kom, Etter Han’’.

Ifølge hjemmesiden til imagineNATIVE så er dette verdens største festival for urfolks filmer, i år var 101 filmer med i festivalen. Der vises det dokumentarer og kortfilmer.

Forventet ikke å vinne prisen

Marja Bål Nango sier at hun ikke hadde forventet å vinne denne prisen.

–Det var veldig morsomt å vinne prisen, jeg er veldig glad nå. Jeg hadde ikke forventet å vinne denne prisen, jeg trodde de som får prisen får beskjed før festivalen starter at de har vunnet. Jeg hadde ikke forventet å vinne i det hele tatt.

– Jeg var sliten og satt bare og ventet på å høre hvem som vinner prisen. Så plutselig sa de «Norway», da jeg skvatt litt. For vi var ikke så mange fra Norge som var nominert til prisen. Så begynte de å snakke om filmen min, og da skvatt jeg mer, sier hun.

Marja Bål Nango – «Halvt ditt og halvt datt»

Her er en annen film som Marja Bål Nango har laget. Filmen heter 'Halvt ditt og halvt datt'.

Foto: Tromsø Internasjonale Filmfestival / TIFF

Forteller ikke tydelig hva som skjer i filmen

Marja Bål Nango forteller at hun ikke hadde tenkt på at hun kunne vinne prisen, men at juryen likte filmen.

– Jeg hadde ikke tenkt på at jeg kunne vinne prisen og jeg tenkte ikke på hvorfor jeg vant. Men jeg traff en jurymedlem etter prisutdelingen, og han sa at de likte filmen min fordi seerne kan selv tenke på hva de har sett. Jeg forteller ikke tydelig hva som skjer i filmen. Man kan tolke filmen som man selv vil, sier hun.

Blir motivert til å lage flere filmer

Å vinne en slik pris, motiverer det deg å lage flere filmer?

– Ja, det motiverer meg til å fortsette å lage flere filmer. Og når man vinner en slik pris, så betyr det jo at man har gjort noe riktig og at man tilhører til filmverdenen. Det viser også at publikum liker de filmene som jeg lager. Det som er viktig når man lager filmer er jo få publikum til å like de filmene som man lager, sier Marja Bål Nango.

Lager flere filmer, men vil ikke avsløre for mye

Nå vil Marja Bål Nango lage flere filmer, men vil ikke avsløre hva slags filmer hun vil lage.

– Jeg holder på å skrive manus til filmer og jeg gjøre research til min neste film. De filmene som jeg lager vises til publikum når de er ferdige. Men jeg vil ikke avsløre for mye om hva slags planer jeg har, sier hun.