NRK Meny
Normal

Sjøsame og fisker: – Jeg hadde forventet at vi ble nevnt i 100-års jubileet

Nestleder i Fjordfiskenemnda er skuffet over at det ikke ble viet plass til sjøsamene under 100-års markeringen for det første samiske landsmøtet i Trondheim.

Trond-Einar Karlsen

FORUNDRET: Fisker og nestleder i Fjordfiskenemnda Trond-Einar Karlsen lurer på hvorfor sjøsamene ikke ble nevnt under Tråante 2017.

Foto: Privat bilde

– Det føles litt merkelig at en så viktig del av det samiske samfunnet ikke blir nevnt i den sammenheng at vi feirer 100-års jubileum, sier nestleder i Fjordfiskenemnda, Trond-Einar Karlsen.

Hele denne uka har Trondheim by vært fylt med feirings-glade samer. Tråante heter Trondheim på sørsamisk, og feiringen av 100-års jubileet har fått navnet Tråante 2017. Det var nemlig i 1917 at det første samiske landsmøtet ble arrangert nettopp i Trondheim.

Det har i forbindelse med feiringen vært stort fokus på sørsamisk kultur og rettigheter, som er en minoritet i den samiske kulturen, men ifølge Karlsen har det vært null fokus på en annen minoritet i minoriteten, nemlig sjøsamiske rettigheter.

Tråante

FESTSTEMTE: I Trondheim har samer fra fire land samlet seg for å feire starten på kampen for samiske rettigheter, som hadde sin unnfangelse i Trondheim for 100 år siden.

Foto: Dragan Cubrilo / NRK

– Skuffende

– Det er skuffende at det ikke kommer fram noe om sjøsamiske rettigheter, vi har jobbet nokså tett på Sametinget når det gjelder de sjøsamiske rettighetene, sier han.

Men hva hadde du forventet?

– Jeg hadde jo forventet at en sånn her feiring markerer rettighetsspørsmål, at man markerte hele Sápmi sin problematikk rundt rettigheter, sier nestlederen i Fjordfiskenemnda.

Hadde fokus på sørsamene

Leder for hovedkomiteen til Tråante 2017, Aili Keskitalo, mener at siden Trondheim er i hjertet av det sørsamiske området, så er det naturlig at det også er det sørsamiske spørsmålene som blir hovedtema.

Aili Keskitalo og Annelise Josefsen

MANGE MARKERINGER: Under Tråante 2017 uka var det mangt å meget å markere, som her når Aili Keskitalo var med på lanseringen av den samiske jubileumsmynten.

Foto: Tor-Emil Schanche / NRK

– Og det tror jeg vi tåler for øvrig i det samiske samfunnet. At sørsamene, som er en minoritet i minoriteten, får fokus akkurat i løpet av den her jubileumsuka i Trondheim, sier Keskitalo.

Hun legger til at jubileumsåret skal vare hele året.

– Så her er det opp til institusjoner og organisasjoner til selv å ta initiativ til markeringer som kan belyse andre viktige problemstillinger i samenes historie, som for eksempel sjøsamiske rettigheter, sier lederen for Tråante 2017s hovedkomité.