Blir ingen Kong Krøsus av å drive med rein

I hele fjor tjente en reineier i Finland i overkant av 6000 euro, mindre enn femtitusen kroner. Det gjør det meningsløst å snakke om lønnsomhet mener økonomiforsker.

Reindrift

I Finland blir man ikke rik av å drive rein. Lønningene er i fritt fall ifølge finske økonomiforskere.

Foto: Kenneth Hætta

Den samme reineieren kan det inneværende året regne med å tjene halvparten av det igjen. En årslønn på 25.000 kroner blir ingen feit av mener forsker Jukka Tauriainen.

– Vi har regnet på det, og det man ser er at lønningene i reindrifta faller drastisk. Det er ikke noe poeng i å snakke om lønnsomhet, tordner Tauriainen til YLE Sámi TV.

Klarer seg bedre i samiske områder

Dersom man nå ønsker å starte med reindrift i Finland så må man regne med store utgifter til fremkomstmidler allerede i startfasen.

– Den som vil inn i reindrifta bør tenke seg om to ganger, mener Tauriainen.

Finske forskere innen økonomi har fulgt reindriftas lønnsomhet i over ti år. Det viser seg at resultatene i næringen ikke er noe å skryte av. Likevel viser statistikk at i samiske områder så er det mulig å klare seg på ett og annet vis innen reindrifta. Det bekrefter også reineier Hannu Ranta.

– I vårt område klarer vi oss veldig fint. Det er et dårlig år i år, men jeg tror at det vil lønnes. Ulønnsomheten oppstår dersom man ikke mater reinen, forklarer Ranta.

– Må tenke nytt

Forsker Taurianen mener det er mulig å tjene til livets opphold i reindrifta dersom man er villig til å tenke nytt, og øker direktesalget.

Jukka Tauriainen

Økonomiforsker Jukka Tauriainen mener nytenkning og mer direktesalg må til for å øke lønnsomheten.

Foto: Pressebilde


– Det er fortsatt stor etterspørsel og markedsføring, og kjøttet har god pris, forteller Taurianen.