– Vi går jo mot valg...

Politimester Morten Daae vet ikke om han skal ta kritikken fra ordfører og sametingspresident på alvor i andejaktsaken som herjer vidda.

Morten Daae, hammerfest

Politimester i Vestfinnmark Morten Daae, mener det blir feil å sette enkeltepisoder opp mot hverandre i forhold til politiets dekning av kriminalitet.

Foto: NRK

Tirsdag denne uken ble en jeger fra Kautokeino siktet for ulovlig andejakt.

Nyheten har vakt sterke reaksjoner rundt kaffebord og i sosiale medier. Ordfører Klemet Erland Hætta har mistet nattesøvnen , og sametingspresident Aili Keskitalo mener dette bare er nok et eksempel på storsamfunnets angrep mot samiske tradisjoner.

Alvorlig miljøkriminalitet

Politimester i Vest Finnmark, Morten Daae, tar ikke kritikken innover seg:

– Med fjoråret ferskt i minne, hvor vi faktisk avdekket alvorlig miljøkriminalitet rundt vårjakta; burde det ikke være det minste merkelig at vi følger dette opp i år.

Nils Henrik Siri

Nils Henrik Siri ble tirsdag tiltalt for ulovlig andejakt. Under politites husransakelse tirsdag, ble 8 gevær og båt med påhengsmotor inndratt.

Foto: Roger Manndal, NRK

– Det finnes dessverre et lite miljø i Kautokeino som ikke respekterer fredningen av truede dyrearter, og det ser vi alvorlig på. Vi har allerede en tiltalt for ulovlig jakt i bygda, og jeg må minne om at jakta faktisk ikke begynner før fredag midnatt.

– Maktmisbruk

Ordfører i Kautokeino Klemet Erland Hætta, gikk onsdag hardt ut i mediene og kritiserte politiet for sine prioriteringer:

– Dette føles som et maktovergrep. Ved en grov voldsepisode tidligere i vinter måtte man vente fire timer for politiet kom. Men når det er snakk om ulovlig andejakt, så settes himmel og jord i bevegelse.

På sine egen facebook side la han til:

– Jeg er sjokkert at det har skjedd og lurer på hva det neste blir....

Valgkamp

Klemet Erland Hætta

Ordfører Klemet Erland Hætta er irritert over politiets prioriteringer i kommunen hans.

Foto: NRK

Politimester Daae registrerer kritikken som kommer fra ordfører Hætta, men mener det blir feil å sette disse sakene opp mot hverandre.

– Jeg vet egentlig ikke helt om jeg klarer å ta dette på alvor, og samtidig tenker jeg at vi går mot valgkamp til høsten.

– Vi jobber med alle typer kriminalitet, men noen ganger hender det tilfeldigvis at vi er tyngre representert enkelte steder enn andre. Denne gangen var reinpolitiet ute og avdekket ulovlig andejakt, og det er klart vi må etterforske saken. Man må se det totale bildet, og ikke sette dette opp mot tidligere isolerte hendelser.

Et angrep fra storsamfunnet

Sametingspresident Aili Keskitalo uttalte til Oddasat onsdag at hun var kritisk til politiets bruk av ressurser i denne saken:

– Vi har ikke et akseptabelt polititilbud i hverdagen. Men når storsamfunnet vil påvirke for å få slutt på en gammel tradisjon, da prioriteres det.

Trusselen kommer innenfra

Morten Daae er ikke enig i kritikken fra sametingspresidenten, og minner om at det er snakk om alvorlig miljøkriminalitet.

–Jeg ønsker ikke å kommentere hvor vidt det brukes ekstra midler på å kontrollere vårjakta i Kautokeino, men vi må se det hele i en større kontekst.

– I fjor fant vi truede dyrearter i frysere i Kautokeino, det er meget alvorlig. Vi i politiet er ikke en trussel mot vårjakta i Kautokeino, det er det dessverre et lite miljø innad i bygda som er, sier Politimester Morten Daae til NRK.