Ulik andre uker

Elevene i 9.klasse ved Øyer ungdomsskole i Gudbrandsdalen, har nemlig hatt samisk temauke i tilknytning til samenes nasjonaldag.

Øyer Nuoraidskuvllas sámi fáddávahkku
Foto: Piera Balto / NRK

Rektor Stein Erik Uhlen sier "samisk temauke" har blitt en tradisjon ved skolen og i år er det faktisk 16.gang skolen fokuserer på samesak.

Rektor Stein Erik Uhlen, Øyer ngdomsskole

Fokus på samesak er helt naturlig, mener rektor Uhlen.

Foto: Piera Balto / NRK

Viktig kunnskap

I løpet av uka blir elevene bedre kjent med både samenes gamle levesett og det mer moderne.– De får også prøvd seg på samisk duodji og samisk matlaging, sier Uhlen.

Han mener kunnskap om hverandres kultur utvikler toleranse og hindrer unødige konflikter.

– Glad for tilbudet

Kristoffer Lie, er en av dem som går i 9.klasse. Han er glad for at skolen setter fokus på samespørsmål:
– Jeg synes det er veldig fint fordi vi lærer mer om Norges historie og hvordan samene lever, og hvordan de har hatt det gjennom historien og hvordan de klarer å utnytte naturen.

Samisk mat

Kristoffer Lie, Øyer Ungdomsskole

Hadde vært fint å få dra til Nord-Norge, sier Lie.

Foto: Piera Balto / NRK

I løpet av uka må elevene innom skolekjøkkenet hvor de selv må være med på samisk matlaging. Biđus er hovedretten,og faller i god smak hos de fleste.

Den samiske pølsa vekker ikke like stor begeistring. Verken innholdet eller utseendet appellerer til hennes appetitt, sier en av elevene. Tarmer istedenfor vanlig pølseskinn, er nok ikke noe for henne. Det blir rett og slett for ekstremt med blodpudding hvor tilbehøret stammer fra innvoller, mener hun.

– Før eller siden kan vi jo komme borti samisk mat og da er det greit å ha fått noen smakebiter på forhånd, fastslår Lie.

Hva slags forestillinger om samene har du fått endret i løpet av temauka?

– Jeg trodde jo at samene var mere respektert, siden de er urbefolkning i Norge. De har hatt det tøft gjennom årene, men har likevel klart å komme seg opp igjen.

Er det noe som har overrasket deg i denne uka?

– Det er jo hvordan kulturen er og hvordan de greier å utnytte naturen så mye som de gjør, og så er det jo den gode maten.

Er du bitt av nysgjerrighet?

– Ja, og det kunne vært morsomt å dra til Nord-Norge for å se hvordan de har det, avslutter Lie.

Ved alpinanlegget

Skolen ligger i flotte omgivelser like ved Hafjell Alpinanlegg, hvor det er stor aktivitet både sommer og vinter. På den andre siden av Lågen ligger Hunderfossen Familiepark.
Øyer ungdomsskole er den eneste ungdomsskolen i kommunen . Skolen ble ferdig utbygd og renovert i 2003, står det bl.a. på skolens nettside.