Universitetet i Tromsø er det eneste universitetet i landet som får flere plasser ved medisinstudiet.
Med cirka 100 millioner fra statsbudsjettet skal de opprette 30 nye studieplasser for å utdanne flere leger i nord.
Det betyr også flere samiske studenter får studieplass.
Tredobler samisk språkkvote
Nå reserverer UiT seks studieplasser til samiskspråklige søkere på medisinstudiet. Det er en tredobling fra det som før bare var to kvoteplasser.
Stine Lise Nordsletta Somby (18) fra Karasjok tror hun har en god sjanse til å komme inn på medisinstudiet i Tromsø.
– Den samiske kvoten gir oss den samme muligheten som andre søkere til å komme inn på de store, populære studiene, sier Nordsletta Somby.
Stine Lise tror det er større sjanse for å komme inn på studiet nå som studieplassene på samisk språkkvote økes fra to til seks studenter.
Foto: Ellinor Skartland / NRKKamp om pasientene
Påtroppende leder i Norsk medisinstudentforening, Erlend Sæther, er glad for at det skal bli flere leger i nord.
Likevel er han bekymret for at det skjer på bekostning av kvaliteten på studiet.
– Det kommer jo ikke til å gå utover de som er studenter nå, men jeg tror det er mange som lurer på hvordan dette skal gå for de kommende studentene, sier Sæther.
Påtroppende leder i Norsk medisinstudent forening Erlend Sæther tror det kan avskrekke studenter fra å søke jobb på UNN om de ser at legene kommer i skvis og må prioritere studenter foran pasienter, eller motsatt.
Foto: PRIVATErlend Sæther er selv fjerdeårsstudent ved medisinstudiet i Tromsø og forteller at det har vært opptil ti studenter per pasient under praktisk undervisning ved Universitetssykehuset i Nord-Norge.
– Det som er vår styrke i Tromsø er at vi har tett kontakt med pasientene, primærhelsetjenesten og spesialisthelsetjenesten. Om dette ikke blir gjort på en god måte så er vi i fare for å miste de fortrinnene vi har hatt, forteller Sæther.
Må sikre lærekraft
Rektor ved UiT Dag Rune Olsen har fått med seg medisinstudentenes bekymring, men har tenkt på mulige løsninger.
– Når vi skal ta opp flere så må vi bare sikre oss at vi har flere lærerkrefter slik at de nye studentene også får god undervisning. Det får vi anledning til gjennom de budsjettene vi får tildelt. Og eventuelt også flere lesesalsplasser og andre auditorier hvis de er nødvendige, sier Olsen.
VELKOMMEN: Rektor ved UiT, Dag Rune Olsen gleder seg til å ønske nord Norges fremtidige leger velkommen til medisinstudiet ved UiT.
Foto: UiTGjennom økningen av studieplasser på medisinstudiet, satser også UiT på å øke samisk kompetanse i helsetjenesten.
Flere samiskspråklige leger
Prorektor ved UiT Kathrine Tveiterås forteller at de var enige med Kunnskapsdepartementet om at det var på tide å øke kvoteplassene.
– Det å ha et mer målrettet fokus på å få utdannet flere hvert eneste år mener jo vi vil kunne være et bidrag til nettopp det å øke andel av leger som kan snakke samisk, sier Tveiterås.
PÅ TIDE: Prorektor ved UiT Kathrine Tveiterås er fornøyd med at universitet tredobler opptaket av søkere på samisk språkkvote.
Foto: David Jensen / UiTLikevel ønsker UiT å endre opptaket til medisinstudiet for å sikre at enda flere med samisk språkkompetanse blir tilbudt studieplass.
– Det gjør jo at de aller mest kvalifiserte, som garantert hadde fått plass uansett, er de som fyller disse kvotene, forteller Kathrine Tveiterås.
Kunnskapsdepartementet svarer i en e-post til NRK at det er ingen planer om å endre opptaksmodellen for dette studiet.
Populært studie
Stine Lise tror likevel at å prioritere skolearbeid blir hennes vei inn på medisinstudiet.
– Jeg har satt av mye tid til skolearbeid slik at jeg skal komme inn på medisinstudiet. Jeg tenker at jeg er heldig om jeg kommer inn på studiet, på lik linje som de andre søkerne på medisinstudiet, avslutter Stine Lise.
MOTIVERT: Selv om det nå er flere medisinstudieplasser på samisk språkkvote fortsetter Stine Lise med å jobbe med skolearbeid for å fortjene en studieplass ved medisinstudiet i Tromsø.
Foto: Ellinor Skartland / NRK