– Har selv opplevd at reinbrems er farlig

Finsk professor mener at mennesker ikke trenger å frykte reinbremssmitte. Dette er forelder Astrid Rasdal Kemi totalt uenig i.

Reinbrems-smittet

Reinbremslarve under huden ovenfor øyet

Foto: Privat

Reinbrems finnes på reinsdyr og eggene legges i pelsen, larvene utvikles etter hvert under huden i betente sår. Insektet er en stor plage for rein. Selv om mennesker ikke er noen foretrukket vert for reinbrems kan også mennesker bli rammet.

Måtte opereres

Astrid Rasdal Kemi

Astrid Rasdal Kemi

Foto: Åse Pulk/NRK

Astrid Rasdal Kemis 12 år gamle sønn var syk i et halvt år på grunn av reinbrems. Det gikk 2,5 måneder før legene oppdaget at han hadde reinbrems. Rasdal Kemi forteller at sønnens øye hovnet, han fikk betennelse, var innlagt på sykehus og måtte til slutt opereres.

Etter at han var operert ble det igjen oppdaget reinbrems under huden på kinnet. Totalt gikk han på fire kurer mot reinbrems og i tillegg fikk han antibiotika.

– Først var det tungt å ikke vite hva det er. Deretter var det tungt å få diagnosen og se at barnet lider, sier Rasdal Kemi.

Hun er selv helsesøsterutdannet og det gjorde at hun var hard på at dette måtte utredes skikkelig.

– Legene sa først at det er en allregisk reaksjon og ga kortison og allergitabletter, men uten virkning. Jeg ga ikke opp og oppsøkte legen igjen og igjen til han ble sendt til Hammerfest og UNN for nærmere utredning.

Astrid Rasdal Kemi tror at reinbremsen har lagt eggene i håret på sønnen under kalvemerkingen i fjor sommer. Han brukte ikke lue under jobbingen i reingjerdet.

– Trenger ikke frykte

Reinbrems-smittet

Øyet var hovnet igjen på grunn av reinbremslarver under huden.

Foto: Privat

Totalt har 17 personer i Finnmark vært syk på grunn av reinbrems forrige høst og vinter. I Finland har man ikke funnet reinbrems på mennesker. I Sverige var det til 2010 registrert i alt tolv tilfeller hvor mennesker har fått reinbremslarver i huden.

Det er rapportert tilfeller av at mennesker får larver av reinbrems i øynene, noe som kan ramme synet. Antti Oksanen sier til Ođđasat at man ikke trenger å være redd reinbremsen .

– På ti år er det bare ett tilfelle hvor reinbrems har gått i øynene til et menneske, uttaler han.

Oksanen mener at reinbremsen alltid har gått også på mennesker og han mener at årsaken til at man fant så mange tilfeller i Norge er økt kunnskap om den.

I Norge har man funnet opp en ny metode for hvordan raskt avdekke reinbrems på mennesker. Nå kan en blodprøve viser om man er smittet av reinbrems.

Opprørt

Reinbremslarver på reinskinn

Slik ser det ut når reinbrems legger larver på rein.

Foto: Kjetil Åsbakk/Norges veterinærhøgskole

Astrid Rasdal Kemi er opprørt over Oksanens påstand om at man ikke trenger å være redd for reinbrems.

– Det er skremmende at han kan si det. Jeg er veldig uenig fordi jeg har selv opplevd at dette er farlig. I tillegg bringer det med seg fysiske og psykiske belastninger for hele familien. Sønnen min har fortsatt ettervirkninger, blant annet frykt, selv om han ble friskmeldt allerede i januar. Han er også blitt mobbet på grunn av dette.

Hun har selv sett bilde på sykehuset av reinbrems som har gått på øyeeplet og blitt fortalt at dette har skjedd med to personer i Norge.

Berømmer sykehuset

Rasdal Kemi berømmer også sykehuset i Hammerfest for oppfølgningen.

– De har vært flinke med sønnen min, og det gjorde at han ble litt tryggere og roligere. De kom også med tips om at man kan forebygge smitte ved å bruke lue når man er i reingjerdet og klippe håret kort.

Det var ingen leger som har jobbet med reinbremssmitten på Hammerfest sykehus som var tilgjengelige for en kommentar i dag.

I høst sa avdelingsoverlege Pal Ivan ved Hammerfest sykehus at det er viktig å påvise infeksjonen og at i verste fall kan konsekvensene bli mer alvorlige hvis det aldri blir oppdaget.

Reinbrems-smittet

Reinbrems-smitte på kinnet

Foto: Privat