– Vi blir nok å holde sammen hele livet

Det er noe spesielt med jentegjengen som har holdt sammen i 20 år. Nå forteller de åpent om båndene som binder dem sammen.

Musken-jentene

Samhold, vennskap og det å bry seg om andre er stikkord man kan beskrive jentegjengen med. Her er noen av dem som mottakelseskomité på kaia i Musken. Alette Hansen, Peggy Skálltje, Renate Mikkelsen, Kaisa Urheim, Kari Anne Thomassen, Agnete Johnsen og Therese Mikkelsen.

Foto: Privat

​​​​​​Replikkene sitter løst.

Humor, og det å ha det morsomt sammen er veldig viktige ingredienser i vennskapet mellom disse 14 kvinnene, med røtter fra Musken i Tysfjord.

Men like viktig som humor og godt humør er også alvorspraten og seriøsiteten. Det å ha noen å betro seg til, og støtte seg til når det blåser, og motbakkene blir bratte.

– Vi utfyller hverandre. For meg er det en vanesak å stille opp, være der og prate når det er behov for det, sier Renate Mikkelsen.

Trillepiker

I 20 år har disse damene holdt sammen som venninner i tykt og tynt. Men ikke alle har den fartstida i venninnegjengen. Det har jo sin naturlige forklaring.

For alderen i jentegjengen spriker mellom 27 og 46 år, slik at de eldste har vært trillepiker for de yngste.

For Eva Solstrøm var det naturlig at det var slik, og under oppveksten i den lille bygda ble båndene knyttet.

Jo større utfordringer, jo mere satser de.

En del av moroa er å tørre. Jo større utfordringer, jo bedre.

Foto: Privat

– Det var i Musken vi fant hverandre. Når man ble eldre falt det seg helt naturlig at det ble oss, for vi vokste jo opp sammen.

På godt og vondt

Solstrøm er stolt over å høre til der, og over at de har greid å bevare vennskapet og samholdet så lenge. Men hun har ingen forklaring på hvordan de har greid det.

– Man blir jo eldre etter hvert, og har egne liv. Det er ikke all vennskap som varer. Kontakten blir jo mindre etter hvert.

– Det å ha hverandre å støtte seg til, føle trygghet og forståelse er viktig. Da er det viktig at vi også kan fortelle sensitive ting til hverandre. Vi «backer» hverandre opp, og spør om råd. Det er jo ikke sikkert man får det svaret man hadde håpet på, men man får ærlige svar på godt og vondt. Ærlige svar trenger man, sier Solstrøm.

Eva Solstrøm, Renate Mikkelsen og Stina Johnsen

Eva Solstrøm, Renate Mikkelsen og Stina Johnsen: – Vi skal også sitte sammen på gamlehjemmet på Drag, rullatormafiaen: "Huska du dålen (i gamle dager red.anm.) da vi ble intervjuet av NRK Sápmi"?

Foto: Sander Andersen / NRK

Trygghet i tøffe tider

Trygghet, og det at man har hverandre er andre stikkord som binder dem sammen. For Stina Johnsen betyr det mye at de har hverandre

– Det er veldig viktig. Man kjenner det, spesielt når det har vært som det har vært; litt tøft i Tysfjord. Da har man ryggen til hverandre. Da får man kjenne hvor viktig det er å ha noen tett inn på seg.

– Vi bor på forskjellige plasser, langt unna hverandre. Men da er det så godt at man har 13 andre som trekker i trådene, som husker å hente deg inn.

– Har du glemt sangen, så er det noen andre som kan synge den for deg.

Jentene fremfor alt

To ganger i året møtes alle i jentegjengen både til alvor, og for å ha det morsomt sammen. På spørsmål om hvor de gjør av mann, samboere og barn når de drar, ler de høyt.

– Han blir kastet. Det er ikke spørsmål. Unger, mann, dyr, hus og hjem… Det er jentene fremfor alt, sier Renate Mikkelsen leende.