NRK Meny
Normal

Åpner krisetelefon

Folk i Tysfjord som har noe å fortelle eller vil snakke, kan nå ringe en krisetelefon. I går fortalte en far om omfattende seksuelle overgrep i kommunen.

Ordfører Anders Sæter i Tysfjord
Foto: Sara Kristine Eira Lantto / NRK

Henvendelsene går direkte til hjelpeapparatet i Tysfjord opplyser ordfører Anders Sæter til NRK Sámi Radio.

Telefonnummeret er

 75 77 55 41

 eller 95 44 03 07

– Folk som har noe å fortelle eller ta opp ting, kan ringe direkte til disse numrene, anmoder ordfører Anders Sæter.

Sønnen utsatt for overgrep

I går fortalte en 41-åring til NRK Sámi Radio om sønnen som ble utsatt for grovt sex-overgrep for et år siden. Familiefaren har skrevet brev til statsminister Jens Stoltenberg saken.

Ifølge Tysfjord-mannen er sex-overgrepene mot barn og mindreårige svært utbredt og omfattende.

– Vi ser at dette har et så stort omfang at vi ikke klarer å håndtere dette alene, sa han.

Siden i dag morges har kommunens ledergruppe og barnevernet sittet i møte. Nå er det altså opprettet en krisetelefon hvor folk kan ringe dersom de har noe på hjertet.

– Det er etablert et basisteam som består av barnevernet, psykiatrisk sykepleier, to psykologer fra barne- og ungdomspsykiatrien og to helsesøstre. Teamet vil trekke med seg rektorene på de ulike skolene og eventuelt også søke bistand fra barne- og ungdomspsykiatrien i kommuner hvor det er samisk kompetanse på det, opplyser ordføreren.

Tar det alvorlig

Tysfjord-ordfører Anders Sæter ble tipset av sin kollega i Hamarøy kommune om at det ville komme en nyhetssak i TV-Ođđasat.

– Jeg så tv-reportasjen og leste det som sto på nettsiden. Det jeg kan si i dag er at jeg ikke har vært kjent med det som påstås her.

Han vil ikke kommentere den aktuelle saken.

Ordføreren var på reise i Bodø i går, og fra han satte seg i bilen for å kjøre til Tysfjord, begynte han å jobbe med saken.

– Vi tar det som har kommet fram veldig alvorlig, og skal ta tak i det med en gang. Det skal klarlegges hva som ligger bak dette. Vi kjenner både Kautokeino-saken og Bjugn-saken, og derfor må vi være veldig forsiktig med å stigmatisere folk før vi vet mer, sier Anders Sæter til NRK Sámi Radio.

Vil til bunns 

Han vedgår at dette er vanskelige saker å snakke om.

– Desto viktigere er det å komme til bunns i forholdene.

Skal Tysfjord kommune makte dette er de avhengig av at de får kjennskap til forholdene.

– Det er tydelig at min kollega i Hamarøy har kjennskap til ting gjennom at han har vært prest og sjelesørger, men så er det jo det med taushetsplikt. Hva kan han gå ut og si, spør ordfører Anders Sæter.

Det skal legges ut brosjyrer i kommunale institusjoner. Disse forteller hvordan folk skal gå fram når saker av denne typen dukker opp.

Ordføreren forteller at det i dag er "kjørt prosesser ved skolene i kommunen".

Manglende tillit

Faren som i går fortalte om overgrepet, hevdet at tilliten til det offentlige hjelpeapparatet var dårlig. Derfor er ikke slike tilfeller for eksempel anmeldt til politiet.

Ordfører Sæther ber om at innbyggerne bruker kommunens hjelpeapparat. 

– Dette er gjort til en politisk sak ved å henvende seg direkte til statsministeren. Jeg hadde foretrukket at man kunne ha tatt kontakt med ordføreren først. Det står ikke på viljen vår til å ordne opp i dette som her eventuelt er avdekket. Vi skal gjøre det vi kan. I den grad vår kompetanse ikke strekker til, skal vi hente inn kompetanse.