Hopp til innhold

Ronjas kamp mot vold og overgrep er ikke over – den har så vidt begynt

Ronja-Katrin Larsens (24) mor tok selvmord før overgrepene i Tysfjord ble omtalt i mediene. Nå kjemper datteren videre i mammas navn.

Portrettbilde av kvinne med Tysfjord-kofte

DET ER PÅ TIDE: Ronja-Katrin Larsen syns det er på tide at forebyggende arbeid blir satt i gang i de samiske samfunnene.

Foto: Tanja Norbye

– Jeg føler at jeg har fått en stemme og jeg skal bruke den. Det er på en måte en arv jeg føler jeg har fått av min mamma, sier hun.

VG-oppslaget «Den mørke hemmeligheten», som brøt tausheten i Tysfjord i Nordland, fortalte historiene til 11 overgrepsofre. En av de var Ronja-Katrin Larsens mor, Anne Malene Paulsen.

Hun tok selvmord ett og et halvt år før medieoppslagene ble publisert. Hun fikk aldri den støtten og anerkjennelsen hun fortjente for å dele hennes historie.

Viderefører sin mors stemme

Datteren sier hun har arvet mammas stemme i kampen mot vold, og vil dele hennes historie med alle som vil høre den.

– Nei, kampen er ikke over. Jeg tror at den egentlig nettopp er begynt. Vi har en lang vei å gå, sier Larsen.

Hun har en klar beskjed.

– Det samiske samfunnet og den ukulturen vi har gått gjennom eksisterer fortsatt. Det er så ufattelig trist, sier hun.

Forskning viser at en av to samiske kvinner blir utsatt for fysisk, psykisk eller seksuell vold i løpet av livet.

– Vold og seksuelle overgrep og andre type overgrep er realiteten for så mange. Det er derfor jeg tenkte det er så viktig å snakke mer åpent om det, sier hun.

Vendepunktet i kampen mot vold

Nå kan det bli et vendepunkt i samenes kamp mot vold og overgrep i nære relasjoner, fordi justisministeren Monica Mæland har startet en prosess for å nedkjempe volden i de samiske samfunnene.

Dette skjer fem år etter Tysfjord-sakene sommeren 2016.

Portrettbilde av Monica Mæland foran en vegg med Justisdepartementets logo

TYSFJORD-SAKENE EN VEKKER: Justisminister Monica Mæland ser alvorlig på at samer blir mer utsatt for vold i spesifikke geografiske områder enn befolkning ellers i landet.

Foto: Rolf Petter Olaisen

– Tysfjord- saken var en vekker for oss i så henseende, og dette er noe vi tar på alvor og vil følge opp, sier justisminister Mæland.

Justisministeren arrangerte et Teams-møte med sametingspresidenten, politimesteren i Finnmark og to forskere for å finne ut hvordan de skal ta tak i problemet og skrive det ned i Justis- og beredskapsdepartementets handlingsplan.

Første samiske kapittelet

Det er første gang samene får et eget kapittel i departementets handlingsplan.

Hva slags konkrete forventninger kan samene ha til planen?

– Dette er en handlingsplan ikke et budsjettdokument, men det er selvfølgelig sånn at en handlingsplan må ha ambisjoner og med det følger ofte ressurser, sier Mæland.

Portrettbilde av kvinne med Tysfjord-kofte

PÅ TIDE: Ronja-Katrin Larsen syns det er på tide at forebyggende arbeid blir satt i gang i de samiske samfunnene fem år etter Tysfjord-sakene.

Foto: Tanja Norbye

Ronja-Katrin syns det var på tide at regjeringen gjør noe.

– Jeg tenker jo at det er på tide. Den samiske befolkningen er blitt undertrykt i så mange år. Det sitter så ekstremt langt inne å be om hjelp og snakke om det. Fortelle hva som foregår både i og utenfor familie, sier Ronja-Katrin Larsen.

VG-journalistene som avdekket Tysfjord-overgrepene har sammen med Anne Malenes barn laget Anne Malenes minnefond. Fondet skal støtte tiltak som forebygger overgrep, krenkelser og selvmord i det lulesamiske samfunnet.

Sametingspresidentens hjertesak

Sametingspresident Aili Keskitalo har tatt Tysfjord-saken veldig alvorlig og viser til forskningen «Helse- og livsstilsundersøkelsen».

Aili Keskitalo

TILFREDS: Sametingspresident Aili Keskitalo er tilfreds med at samene får en egen kapittel i handlingsplanen.

Foto: Dan Robert Larsen / NRK

– Vi har ikke tidligere vært klar over at det var så store forskjeller, men forskning viser at samer og spesielt samiske kvinner opplever mer vold enn andre her i landet, sier president Keskitalo.

Forskningen viser at 49 prosent av samiske kvinner har opplevd vold og overgrep i nære relasjoner. Til sammenligning opplevde 35 prosent av ikke-samer dette.

– Vi vet, og tall bekrefter at samer og spesielt samiske kvinner opplever mer vold og overgrep enn andre. Vi må finne ut hvorfor det er slik og hvordan forebygge det, avslutter presidenten.

Korte nyheter

  • Sortland: Kommuneoverlege fraråder å drikke vann fra naturen

    Onsdag meldte Folkehelseinstituttet (FHI) at det har vært en økning i antall personer smittet av harepest.

    Det var meldt om 54 personer som var smittet av harepest i august og september, med totalt 70 personer hittil i 2023.

    Høsten er nemlig høysesong for harepest, og nå er den også påvist i Sortland.

    Mattilsynet opplyste fredag at de hadde fått positivt prøvesvar på en hare funnet i Spjutvika. Det skriver Bladet Vesterålen.

    Harepest, tularemi, kan gi langvarig sykdom hos mennesker. Mennesker kan smittes gjennom å drikke vann i naturen, eller ved kontakt med gnagere og deres ekskrementer.

    Kommuneoverlegen anbefaler følgende forholdsregler:

    – Ikke drikk vann direkte fra naturen. Vannet kan drikkes etter koking eller annen desinfeksjon.

    – Unngå kontakt med syke eller døde harer og smågnagere. Bruk hansker hvis du må håndtere døde dyr og husk god håndvask etterpå.

    – Brønner eller oppkommer må sikres mot inntrenging av overflatevann og mot dyreliv som smågnagere og fugler. Inspiser brønner og oppkommer jevnlig. Fjern døde dyr eller annen synlig forurensning umiddelbart, og ikke drikk eller bruk vannet før det er gjort tiltak for å sikre at vannet er trygt

    – Ikke fei opp smågnagerlort (for eksempel muselort i hytta), men bruk heller en fuktig klut, og beskytt hendene med gummihansker.

    – Unngå å bli slikket av hunder og katter som nylig har vært i kontakt med et dødt eller sykt dyr, da de kan ha fått bakterien i munnhulen.

    Harepest
    Foto: Knut Fredrik Øi
  • Eieren fant elghund sin skutt

    Torsdag morgen fant jegerkollega og hundeeier Magnar Aslaksen en sørgelig opplevelse da hans elghund Loke (nær 2 år gamle) ble funnet død.

    Aslaksen var i fangst onsdag og dro med hunden sin fra hytta sin ved Idjajávrris til Nieiddaidvári fangstområde. Etter å ha gått i noen timer satte Aslaksen seg i en sandstrand for å koke kaffe. Hunden roet seg ned etter nærmere en halv time, før den luktet en elg og dro av gårde, som var siste gang Aslaksen så hunden i live.

    – Klokka var allerede litt over seks og det begynte å bli mørkt. Da jeg kom til stedet der hunden var, var det mørkt og jeg fant ikke hunden, selv om WeHunt viste at hunden var der. Det viste seg senere at jeg hadde gått bare noen få meter unna. Jeg ga opp og dro tilbake til hytta der jeg overnattet. Neste morgen dro jeg for å lete igjen, og da fant jeg hunden. Den var skutt, og det var et enormt hull rett mellom øynene, forteller Aslaksen.

    – Det første jeg tenkte på da jeg så det, var at det må ha vært en elg tyv i området og at hunden hadde funnet den. Heldigvis tok jeg en kaffepause og ble ikke med hunden, ellers kunne jeg også kanskje blitt skutt, sier Aslaksen alvorlig til Ávvir

    Aslaksen tok hunden med seg til hytta der han ringte politiet.

    Hunden ble funnet om lag 2,5 kilometer fra bilveien. Stedet ligger cirka to mil fra Karasjok, mot Lakselv. Politiet oppfordrer publikum som vet noe til å ta kontakt med dem. Dette skrev Ávvir

  • Vil bygge ny flyplass i Kautokeino

    NSRs sametingsgruppe ber sametingsrådet om behovet å etablere fylplass i Kautokeino.

    Våren 2024 legger regjeringen frem nasjonal transportplan (NTP) 2025-2036.

    Reperesentant Maren Benedicte Nystad Storslett, forteller at Kautokeino har siden 50-tallet arbeidet med å åpne flyplassen i kommunen. Det er allerede ferdig anlagt flystripe på 1.100x 30 meter på grusdekket rullebane. Skriver Sagat

    Maren Benedicte Nystad Storslett
    Foto: Malene Gaino Buljo / NRK