Han mener politikerne kan skylde på seg selv

– Norske politikere har seg selv å takke for at russerne nekter å samarbeide om retur av asylsøkere over Storskog ,sier Christian Tybring-Gjedde (Frp).

tybring-gjedde

Frps Christian Tybring Gjedde snakker med en journalist under spørretimen på Stortinget onsdag.

Foto: Junge, Heiko / NTB scanpix

Nestlederen i Stortingets utenriks- og forsvarskomité kommenterer til Klassekampen i dag at meldingen om at Russland nekter å ta imot asylsøkere på grensen ved Storskog er trist, men ikke overraskende,

– Jeg har full forståelse for Russlands reaksjon, sier Tybring-Gjedde til avisen. Han mener at både norske politikere og en rekke organisasjoner kan ha provosert russerne ved å så tvil om hvorvidt det er trygt å være asylsøker i landet.

Frp-politikeren tror også at forholdet til nabolandet vil bli svekket, og begrunner det med at mange i den siste tiden «har brukt kreftene sine på å skjelle ut Russland.» Han sikter til Jonas Gahr Støre, Kristelig Folkeparti, Røde Kors og Advokatforeningen.

– Disse aktørene har snakket om at Russland er utrygt og at russerne ikke respekterer menneskerettighetene. De bør gå i seg selv.

Ingen info om asylstans

Sist uke ble det kjent at Russland stanser all asylreturer til landet, uten at Politiets Utlendingsenhet i Finnmark fikk beskjed. PU-sjef i Finnmark, Tor Espen Haga, ønsket per i går kveld ikke å kommentere saken.

Helga Pedersen derimot, kommunalpolitisk talsmann i Arbeiderpartiet mener dette forsterker inntrykket hun har av en regjering som har vist at de har for dårlig kontroll med situasjonen på Storskog.

– Her må regjeringen ta ansvar og rydde opp. Vi har vært opptatte av at regjeringen må sette inn nok ressurser på Storskog for å håndtere situasjonen. Det må til for å sikre god koordinering, og at informasjonen kommer frem, sier Pedersen.

Les mer om asylstansen her.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Ola Elvestuen

Ola Elvestuen, nestleder i Venstre, har sett seg lei av Justisdepartementets arbeid med asylsøkerne, og mener Erna Solberg nå må ta grep.

Foto: Nesvold, Jon Olav / NTB scanpix

– Stram opp Listhaug

Ola Elvestuen, nestleder i Venstre, er heller ikke nådig i sin kritikk av regjeringen. Nå mener han at Erna Solberg må ta grep.

– Jeg forventer at statsministeren strammer opp politisk ledelse i Justisdepartementet og sørger for at de gjør jobben sin på en skikkelig og ordentlig måte og sikrer en human returpraksis og bedre kommunikasjon nedover i rekkene, sier Elvestuen til NTB.

Han gir samtidig innvandringsminister Sylvi Listhaug (Frp) et spesielt ansvar for situasjonen.

– Hun bør begynne å gjøre jobben sin i departementet og sørge for at politifolkene, asylsøkerne og andre som står midt oppi i en vanskelig situasjon i Finnmark, blir orientert om hva som skjer, istedenfor hele tida å løpe til mediene for å spre redsel, frykt og usikkerhet hos vanlige folk, sier Elvestuen.

– Listhaug må bestemme seg om hun vil være ansvarlig statsråd i regjeringen eller en hvilken som helst spinndoktor fra Frp, fortsetter han.

Innvandrings- og integreringsminister forklarer det slik:

– For regjeringen var det viktig å få informert offentligheten raskt slik at alle ble gjort kjent med at vi hadde fått denne henvendelsen fra Russland. Dersom vi ikke hadde gått ut raskt ut i offentligheten, hadde vi fått kritikk for det, sier innvandrings- og integreringsministeren.

Les også: NOAS stevner Politiets utlendingsenhet.