NRK Meny
Normal

Tviler på regjeringens samepolitikk

Opposisjonspartiene på Stortinget kritiserer Frp for ikke å stå helhjertet bak regjeringens samepolitikk

Erna Solberg

Statsminister Erna Solberg (H) og Finansminister Siv Jensen (Frp) har snart regjert i et halvt år. Fortsatt er det flere som sår tvil om regjeringens samepolitikk.

Foto: Aas, Erlend / NTB scanpix

Stortingsrepresentant Stein Erik Lauvås

Stortingsrepresentant Stein Erik Lauvås er kritisk til at regjeringspartiene ikke er samkjørt i samepolitikken under behandling av samepolitiske saker i komiteen.

Foto: Kathrine Brønn / NRK

– Alle kan gå og se merknadene i komiteens behandling av sametingets virksomhet 2012, og se at Frp har meldt seg ut av alle merknadene som Høyre også er med på, sier medlem Kommunalkomiteen, Stein Erik Lauvås (Ap).

Det ble heftig ordveksling over dette temaet da komiteens medlemmer debatterte medlingen på Stortinget torsdag ettermiddag.

Sameminister Jan Tore Sanner (H) og leder i komiteen Helge Andre Njåstad (Frp) måtte flere ganger opp på talerstolen for å forsikre om at Samepolitikken ikke svekkes med Frp i regjering.

– Taler med to tunger

Stein Erik Lauvås fra Arbeiderpartiet er sterkt kritisk til at Frp som parti på Stortinget ikke ser ut til å være på linje med det som står i regjeringserklæringen om samepolitikk.

– Dersom det er slik at Frp avlyser sin samepolitikk i regjering, så må de tørre å gjøre det i Storting, de kan nikke tale med to tunger, de driver utstrakt dobbelkommunikasjon, det er og blir uryddig, sier Lauvås.

– Ingen grunn til bekymring

Leder for stortingets Kommunalkomite Helge Andre Njåstad (Frp) forstår ikke opposisjonens bekymring på dette feltet.

– Det er ikke overraskende at vi mener det vi mener om sametinget, men gjennom regjeringsplattformen er vi blitt enige med Høyre om opprettholde sametinget og beholde konsultasjonsordningen, sier Njåstad.

Heller ikke Kommunalminister Jan Tore Sanner lot seg ikke påvirke av opposisjonens kritikk av Frp.

Han viste til at det som står i regjeringserklæringen står fast, på tross av at de to regjeringspartiene i utgangspunktet har forskjellige målsettinger når det gjelder samepolitikken.

– Man bør ikke overraskes over at et parti mener det samme etter et valg som før valget, men det man skal merke seg er at Frp stiller seg hundre prosent bak regjeringserklæringen, der man slår fast at man skal bevar Sametinget, beholde konsultasjonsordningen og styrke samisk kultur, språk og næringsutvikling, sier Sanner.