Hopp til innhold

«Alle» samer er venn med Ánde

Samene kjenner sin påloggingstid på Facebook. Enkelte er mer aktive brukere enn andre, og har tusenvis av venner. En av dem er Ánde Somby.

Av Kenneth Hætta

Ánde Somby

Jurist Ánde Somby har mer enn 3.000 Facebook-venner.

Foto: Kenneth Hætta

– Ja, jeg kjenner de fleste, sier Somby til nrk.no/sami.

I Norge har sosiale medier gjort sitt innpass og blitt en del av hverdagen. Også samene vet å logge seg på.

Vi oppdaterer statusen med bærbar, blackberry, mobiltelefon og ipod, enten det er i gjeterhytte, sjark, møterom eller på en flyplass.

Blogger Pål Hivand mener Facebook har blitt en plattform hvor man kan uttrykke samisk korrekthet.

– Jeg legger merke til at de kulturelt korrekte samene på Facebook gjerne skriver statusmeldingene sine på samisk/norsk.

Det samiske innholdet for øvrig mener han bærer preg av at sosiale medier først og fremst handler om aksept og konsensus. Det er derfor sjelden harde politiske diskusjoner, og en mildere tone enn i anonyme nettdebatter.

Enkelte samer er mer aktive brukere enn andre, og for noen gir det utslag i antall profiler på vennelista. Mens den største samiske gruppen på Facebook - «Sápmi – Facebooka sápmelaccat» - teller 2.549 medlemmer, har Ánde Somby 3.132 venner.

Facebook-samer

Samer er aktive på Facebook.

Kjenner de aller fleste

– Kjenner du alle sammen på vennelista?

– Ja, jeg kjenner de aller fleste. Jeg har undervist og stått på scenen og joiket i mange år. Da møter jeg mange mennesker. Bare det å vite hva som skjedde med den klassekameraten i Arizona, eller alderen på en venn. For meg fungerer Facebook veldig bra, sier Ánde Somby i Tromsø.

– Er du en av dem som for det meste legger til venner eller venter du på venneforespørsler?

– Jeg tror det er 50 prosent at jeg legger til og at jeg blir lagt til. Jeg har den linja å være mest mulig inkluderende. Når jeg kommer over mennesker jeg har forbindelser til, sender jeg en liten venneforespørsel.

– Og hvis de avslår?

– Det får man aldri vite, om man er avslått. Det er en ærlig og grei sak. Folk kan ha ulik politikk på Facebook og det går helt fint.

Spennende fødsler

51-åringen, som er jurist, er ikke bekymret for det juridiske rundt nettsamfunnet.

– Det er mye jus rundt Facebook. Man kan komme til skade for å mobbe hverandre, eller legge ut uheldig informasjon om hverandre. Men jeg har inntrykk av at det er mange unge jurister som utreder rettslige sider med Facebook.

Han blir ikke heller ikke søvnløs av utfordringer knyttet til personvernet.

– Livet er en sølepytt full av risiko. Hvis man blir risikoorientert i livet sitt, er det lite som skjer. Vel, vel, det er noen der som kan komme i skade for å misbruke litt informasjon, men når jeg ser stort på det synes jeg Facebook er en god plattform.

– Det beste med Facebook er at jeg stadig får oppdateringer om de små ting. Når en venn skriver at han koker reinkjøtt, da vet jeg at han har det fint. Her om dagen så jeg en video om et snøskuterpatent laget i 1929 som baserte seg på noe helt annet enn den beltedrevne snøskuteren. Det hadde jeg ikke fått vite uten Facebook. Facebook belærer meg, underholder meg og rører meg – for eksempel når jeg får vite at noen er blitt mamma eller pappa, sier han.

Somby oppdaterer sin status noen ganger daglig, noen ganger etter et par dager, noen ganger hver uke. Eller bare med noen timers mellomrom.

– Noen ganger skjer det noe, andre ganger skjer det mer, sier Somby.

Han prøver å tenke gjennom hva han skriver.

– Jeg kan ikke glemme det at jeg har over 3000 venner på Facebook. Det betyr at jeg har et opplag, i gåseøyne, som en liten lokalavis. Det er mange slags mennesker som er vennene mine, men slik er det også ellers, at venner må behandles med respekt og omtanke.

Fantastisk vennskap

– Er facebookvenner virkelige venner?

– Hva er virkelig her i verden? Det er et dypt filosofisk spørsmål. Utfra den formen og det formålet Facebook er, så er det en fantastisk form for vennskap. Man kan ikke si at noen former for vennskap er bedre enn andre, så det er en vennskapsform og fungerer bra.

– Hva skiller denne vennskapsformen fra andre vennskapsformer?

– Man har fysiske samtaler med vennene man har på annet vis. Vi får et lite glimt av en framtid som kommer. Avstand teller ikke på samme måten som tidligere. Det er en spennende overgang, men jeg kjenner helt klart en annen form for vennskap.

Samer på Facebook

Internett er viktig for urfolk, mener juristen Ánde Somby.

Foto: Kenneth Hætta

Man kan ha vennskap innen familien, at noen i familien er bedre venner med deg enn andre, også har man klassekompisvennskap, folk man har gått på skolen sammen med. Kollegavennskap er den tredje. Det er mange dimensjoner. Mange reflekterer over facebookvennskap, men det bør invitere oss til å tenke over hvor mange vennskapsformer vi orienterer oss gjennom i dagliglivet.

Alle for en

– Enkelte synes å ta utgangspunkt i formen for vennskap og nærheten av kontakt når de regulerer tilgangen til sin profil. F.eks at du ikke får vegg eller bilder som fjern bekjent.

– Det er ok, men min politikk er at alle facebookvenner er likedan. Alle får samme informasjon og jeg har ikke kategorisert dem. Noen ganger kunne det vært hensiktmessig å f.eks ha en Tromsøliste med tanke på et spesielt arrangement, men jeg har ikke tatt tid til å stille det inn. Jeg har ikke funnet det så viktig.

Fordel for urfolk

– Jeg er en Internettveteran. Jeg har vært med siden nettets begynnelse, så å si. Hjemmesidene lagde jeg for lenge siden. Jeg prøver å holde meg oppdatert på det som skjer på nettet. Det var naturlig å melde meg inn i Facebook da det begynte å bli det stedet hvor en del av den offentlige samtalen foregår.

Somby synes sosiale medier er et gode for samene som minoritet og urfolk.

– Der kommer noen av styrkene til Internett fram, og hvordan det kan brukes av en liten gruppe som samene. Noen medier forutsetter at vi har papir å trykke på, trykkemaskiner og distribusjon. Via Facebook slipper man fram til mindre segmenter i befolkningen. Facebook er en fordel for urfolk. Det ser man på alle urfolksgruppene som har blitt opprettet.

Korte nyheter

  • Skånland: Besøksforbud på sykehjem grunnet omgangssyke

    Ifølge et tips Harstad Tidende har fått tips om at Skånland sykehjem i Tjeldsund kommune er stengt for besøkende på grunn av et smitteutbrudd.

    En pårørende av beboer på et sykehjem i Tjeldsund kommune i Sør-Troms mener sykehjemmet i Skånland er avstengt på grunn av smitteutbrudd.

    Det skriver Harstad Tidende.

    – Jeg skulle besøke noen som bor der, men fikk ikke komme inn. Det har vært stengt for besøk en ukes tid, sier tipseren til Harstad Tidende fredag ettermiddag.

    Ifølge ordfører i Tjeldsund kommune, Robin Ridderseth, er det ikke en farlig situasjon.

    – Det minner mest omgangssyke, og er ikke et alvorlig utbrudd. Det er likevel innført besøksrestriksjoner, som oppheves i løpet av helgen, sier ordføreren til NRK.

  • Vestre lea ođđa dearvvašvuođaministtar

    Stáhtaráđis gonagaslaš šloahtas odne lea stáhtaministtar, Jonas Gahr Støre, almmuhan iežas stáhtaráđđemolsašumiid.

    Jan Christian Vestre lea ođđa dearvvašvuođaministtar.

    Romsalaš Cecilie Myrseth lea nammaduvvon ealáhusministtarin ja Marianne Sivertsen Næss lea ođđa guolástusministtar.

    Marianne Sivertsen Næss lea Hámmerfeastta ovddeš sátnejođiheaddji ja dál son lea vuosttas háve nammaduvvon stáhtaráđđin.

    Ekstraordinært statsråd
    Foto: Stian Lysberg Solum / NTB
  • Bekreftet: Vestre blir ny helseminister

    Jan Christian Vestre blir helseminister etter Ingvild Kjerkol. Cecilie Myrseth blir næringsminister, mens Marianne Sivertsen Næss blir fiskeriminister.

    Vestre (Ap) kommer fra jobben som næringsminister. Det blir Myrseth (Ap) fra Troms som overtar etter ham. Sivertsen Næss (Ap) fra Finnmark er et nytt fjes i regjeringen og kommer fra rollen som leder av energi- og miljøkomiteen på Stortinget.

    De tre ble presentert på Slottsplassen etter et ekstraordinært statsråd på slottet fredag.