NRK Meny
Normal

Tror saken om gruvedrift splitter velgerne

Redaktør Nils Martin Kristensen i Guovdageainnu Lagasradio (GLR), tror saken om gruvedrift kommer til å splitte velgerne i Kautokeino.

Nils Martin Kristensen

GLR-redaktøren tror saken om gruvedrift kommer til å påvirke valget i Kautokeino, selv om mange ønsker fokus på andre saker.

Foto: Kjell Are Guttorm / NRK

– Det er de listene som har gått ut med klare standpunkter i gruvesaken, for eller imot, som kommer til å vinne ved valget i høst, mener Kristensen.

GLR-redaktøren tror at Flyttsamelista med nei til gruve og Fastboendes liste som ønsker konsekvensutredning for Biedjovággi, blir vinnerne.

Samefolkets liste taper

Om GLR-redaktør Nils Martin Kristensen får rett om valgresultatet i Kautokeino, er det Samefolkets Liste som blir den store taperen i valget om akkurat fire måneder, partiet der ordfører Klemet Erland Hætta er 1.-kandidat.

– I saken om konsekvensutredning som Arctic Gold ønsker i Biedjovággi, har ikke ordføreren klart å samle sin egen gruppe og dette kan være noe som velgerne husker, mener Kristensen.

Noe velgerne kanskje ikke husker lenger, er at ordfører Klemet Erland Hætta ønsket å stille for Høyre i fylkestinget, men som trakk seg fordi han ikke fikk en plass høyt oppe på listen og dermed plass i fylkestinget.

– Jeg tror Samefolkets liste bare kommer inn med to representanter i høst, sier Kristensen.

Flyttsamelisten vinner stemmer

Nils Martin Kristensen tror ikke listene som står uten kommunestyrerepresentanter i Kautokeino i dag, det vil si Frp, Sp, SV og Partiet de kristne, vil komme inn.

– Flyttsamelisten og Fastboendes liste kommer til å tjene på gruvesaken, det er jeg ganske sikker på.