Hopp til innhold

Tror på varig hamskifte i Frp

– Fremskrittspartiets skifte av standpunkt om samepolitikk kommer ikke som en overraskelse, mener statsviter Marcus Buck på Universitetet i Tromsø.

Marcus Buck

– Når de såkalte antisystempartier har vært en stund i det folkevalgte organet som de har villet legge ned, så pleier de ofte å moderere sitt standpunkt, forklarer statsviter Marcus Buck.

Foto: NRK

– Dette er noe som vi statsvitere har ventet på en stund allerede, forklarer Buck.

Men selv om hamskiftet ikke kommer overraskende på statsvitere, har dette likevel gitt magebesvær for partiets gruppeleder på Sametinget, Aud Martinsen.

Aud Marthinsen

– Det er vondt å måtte gi opp sin hjertesak, medgir Frps sametingsrepresentant Aud Marthinsen.

Foto: Dan Robert Larsen / NRK

Så lenge Frp har vært representert på Sametinget, har hun kjempet for å legge ned Sametinget. Nå er politikken snudd på hodet, og hun medgir at det ikke gir noen god magefølelse av å måtte svikte sine velgere i sametingsgruppas hjertesak.

Ordren kommer fra Oslo etter at Fremskrittspartiet gikk inn i en regjeringskoalisjon med Høyre: Sametinget skal bevares. Det skal også konsultasjonsordningen mellom Sametinget, Stortinget og regjeringen, slås det fast i den politiske plattformen for Høyre/Frp-regjeringen.

Tror at ordren er varig

Finnmark Frps stortingsrepresentant Jan-Henrik Fredriksen (FrP) innrømmer gjerne at partiet har måttet tone kraftig ned på partiets samepolitikk i regjeringserklæringen.

– Dette betyr likevel ikke at Frp har gitt opp å få nedlagt Sametinget, hevder Fredriksen.

Men statsviter Marcus Buck tror ikke regjeringserklæringen er en midlertidig ordre. Tvert imot kan hamskiftet bli av varig karakter.

– Det er jeg ganske sikker på, og det må skje noe helt eksepsjonelt dersom Frp skal snu tilbake igjen til tidligere standpunkt.

Posisjon åpner nye øyne

I følge Buck er det ikke uvanlig at partier som gir valgløfter om å legge ned politiske organer, endrer sitt syn når de selv kommer innenfor døra.

Jan Henrik Fredriksen

Ordren om å bevare Sametinget, gjelder bare i fire år, mener Frps stortingsrepresentant Jan-Henrik Fredriksen.

Foto: Nils Henrik Måsø / NRK

– Når de såkalte antisystempartier har vært representert en stund i det folkevalgte organet som de har villet legge ned, så pleier de ofte å moderere sitt standpunkt. Dette er noe som vi har sett i mange land i Europa, enten det gjelder partier på ytre høyre eller ytre venstre.

Marcus Buck har ingen klar forklaring på hva som er årsaken til hvorfor partiene kan skifte standpunkt når de selv blir tatt inn i varmen. Men regner med at dette dreier seg om politisk sosialisering. Nære relasjoner kan føre til at politikerne etter hvert vil innse at det faktisk er bedre å arbeide kritisk fra innsiden enn å legge organene helt ned.

– Gjør de dette fordi de har fått mer ansvar?

– Dette er bare en del av forklaringen. Det representative demokratiets styrke er at det har en iboende evne til sosialisering og ta innover seg kritiske røster. Etter hvert blir dette en del av systemet.

Frp inne i en sosialiseringsprosess

Buck mener at den fremlagte regjeringserklæringen fra Høyre og Fremskrittspartiet, tyder på at en slik sosialisering allerede har startet.

Norsk samepolitikk har i nyere tid vært tuftet på grunnlovens paragraf 110 a. Dette pålegger statens myndigheter å legge forholdene til rette for at den samiske folkegruppe kan sikre og videreutvikle sitt språk, sin kultur og sitt samfunnsliv.

Med unntak av Fremskrittspartiet, har det vært stor enighet på Stortinget om at Sametinget, som samenes representative folkevalgt organ, er den viktigste premissleverandøren for samepolitikken.

Da Fremskrittspartiet i fjor høst la frem sitt statsbudsjettforslag for i år, ønsket de ikke å bruke en eneste offentlig krone på samiske formål. I tillegg til å legge ned Sametinget, ønsket de også å løse opp Samefolkets fond.

Men i den politiske plattformen for Høyre/Frp-regjeringen er tonen en helt annen. Sametinget skal bevares. I henhold til regjeringserklæringen er Fremskrittspartiet også forpliktet til å bevare og videreutvikle samisk språk, kultur og næringsliv.

– Mye opp til Sametinget

Marcus Buck mener at denne målsettingen kan få varig karakter. Men dette vil avhenge av hvordan Sametinget agerer i tida fremover.

– Hvis Sametinget skikker sitt bo på en ordentlig måte, og viser en fornuftig politikkutforming, så vil Fremskrittspartiet velge å beholde Sametinget, mener Buck.

Han har hovedfag i sammenlignende politikk fra Universitetet i Bergen og ble i 2006 dr.polit. ved Universitetet i Tromsø hvor han har jobbet ved Institutt for statsvitenskap siden 1994.

Korte nyheter

  • Stor utstilling med urfolkskunstnere: «Urfolkshistorier» i Bergen

    På fredag åpner vi den gigantiske utstillingen «Urfolkshistorier» på Kode i Bergen.

    Det er trolig første gang i Europa at et museum presenterer en så stor kunstutstilling med og av urfolk.

    Kuratorene representerer urfolk i Mexico, Brazil, New Zealand, Sápmi/Norden, Australia, Peru og Canada.

    Utstillingen teller til sammen 300 verk, 170 kunstnere og dekker sju regioner i verden.

    Utstillingen åpner fredag 26. april.

    Utstillingen er svært politisk, og har en egen avdeling om urfolksaktivisme.

    – Disse kunstnernes arbeid reflekterer deres liv - og selv om det er fra ulike kanter av verden går noen tema som en rød tråd: miljøødeleggelse, overgrep, frihetskamp og kulturundertrykkelse – men også en enorm overflod og livsglede.

    – Flere av kunstverkene representerer en viktig motstemme mot et økende overforbruk og naturødeleggelse, sier kurator Irene Snarby.

    De samiske kunstnerne er blant annet Britta Marakatt-Labba, Joar Nango, Ingunn Utsi og Máret Ánne Sara.

    Alexander Luna, Maxima Acuña in Tragadero Grande in front of the Laguna Azul, 2012 (detalj).
    Foto: Pressebilde
  • Møtes til protest mot president Lula

    Tusenvis av urfolk samlet seg mandag i Brasils hovedstad Brasilia til starten av den 20. «Free Land Camp».

    Den ukelange årlige leiren for urfolk i Brasil vil i år fokusere på å protestere mot president Luiz Inácio Lula da Silvas uoppfylte løfter om å opprette reservater og utvise ulovlige gruvearbeidere og landtyver fra deres territorier.

    I forrige uke opprettet Lula to nye reservater i stedet for de seks hans regjering hadde lovet i år.

    Under kunngjøringen erkjente han at «noen av vennene våre» ville bli frustrerte.

    Urfolksprotest i Brasilia
    Foto: Dan Robert Larsen / NRK
  • Sámi festiválat Norggá buoremusaid gaskkas

    «Norske Kulturarrangører» organisašuvdna lea dál almmuhan evttohasaid oažžut lágideaddji bálkkašumiid jagi 2023 ovddas.

    Márkomeannu, Riddu Riđđu ja Sámi Beassášmárkanat leat evttohuvvon iešguđet surggiin.

    Sámi Beassášmárkanat gilvvohallet nammaduvvot «Dán jagáš festiválan».

    Festiválat Márkomeannu ja Riddu Riđđu lágideigga oktasaš doarjjakonseartta Fovse- sápmelaččaide ja -ákšunlisttaide Riikalávddis Oslos. Dainna konsearttain sáhttiba festiválat nammaduvvot Dán jagáš inspirašuvdnan.

    Márkomeannu lea maiddái finalistta Dán jagáš čalbmerávkaleapmi.

    Lubna Jaffrey åpnet Riddu Riđđu.
    Foto: Inga Maret Solberg Åhren / NRK