NRK Meny
Normal

– Lovendring vil bane vei for mineralutvinning i nord

Kommunestyrerepresentant er sikker på at lovendring er like rundt hjørnet.

Isak Mathis O. Hætta

Kommunestyrerepresentant i Kautokeino, Isak Mathis O. Hætta, er ikke i tvil. Det er bare tidsspørsmål når Stortinget griper inn i Biedjovággi-gruvesaken i Kautokeino.

Foto: Johan Ante Utsi / NRK

– Jeg tror det er like før Stortinget endrer loven, fordi Nord-Norge er et satsningsområde for mineralutvinning, sier Isak Mathis O. Hætta.

Hætta, som representerer Fastboende liste i kommunestyret i Kautokeino, støtter gruvestart i Biedjovággi.

Selv om kommustyrets flertall har signalisert at de ikke ønsker gruveoppstart i kommunen, er Hætta rimelig sikker på at saken vil få et motsatt utfall.

  • Les også:

–Jeg tror og håper at gruvevirksomhet etableres i Kautokeino, sier han.

Kommune kan avvise plansøknader

Tidligere i uken fikk Kautokeino kommune svar hos Justis- og beredskapsdepartementet, om de kan avvise plansøknader fra private selskaper.

  • Les også:

Departementet presiserte at de under tvil mener at kommunestyret kan bruke dette politiske maktinstrumentet, og hindre gruveselskap i å gjennomføre en konsekvensutredning.

Kan ikke forholde seg passivt

Selv om Kautokeino kommune ikke trenger å lage et planprogram for gruvedrift i Biedjovággi, kan ikke kommunen forholde seg passivt til ny plansøknad fra Arctic Gold.

Det mener professor ved Juridisk fakultet ved universitetet i Tromsø, Johan Greger Aulstad.

Tror loven blir endret til fordel for gruveselskaper

Kommunestyrerepresentant Hætta er enig med professoren om at kommunen er pliktig til å behandle nye søknader, men venter bare på en endring. En endring som gir gruveselskapene i hvertfall en mulighet til å vise fram planene deres.

– Jeg tror at loven blir endret i det minste slik at gruveselskapene får lov til å gjennomføre konsekvensutredning, sier Isak Mathis O. Hætta.