Hopp til innhold

Tror på Høyre-comeback

Ellen Inga O. Hætta mener partiet har store sjanser til å få inn representant fra Finnmark på Stortinget neste år.

Ellen Inga O. Hætta
Foto: Ronald Isaksen Pulk / NRK

– Det er en stor fordel for oss at hverken Olav Gunnar Ballo (SV) eller Karl Erik Schjøtt-Pedersen (Ap) tar gjenvalg neste år, sier Hætta.

Hun mener at Ballo har stått for en elendig samepolitikk og at de i hans fravær får en ryddigere debatt.

Finnmark Høyres sjanser styrkes også av at det innad i partiet ikke har vært stor kniving om førsteplassen på stortingslista, tror Hætta.

LES OGSÅ: Bakke Jensen på topp

– Under nominasjonen har vi også sørget for at det er geografisk spredning på kandidatene på stortingslista, og dette vil ventelig også bidra til flere stemmer til Finnmark Høyre, sier Hætta.

Hun håper også at velgerne har lagt merke til at partiet har prioritert samepolitikk når de har vært i posisjon, og at de som er opptatt av det i Finnmark velger å gi sin stemme til Høyre under stortingsvalget neste år.

Finnmark Høyre har denne helgen vært samlet til årsmøte og nominasjonsmøte i Kautokeino, der de nominerte Båtsfjord-ordfører Frank Bakke Jensen på topp på partiets stortingsliste.

Korte nyheter

 • Noreg spyttar inn 270 millionar kroner i klimafond til fattige land

  Ei rekke land skal betale inn store summar i eit fond til fattige land råka av klimaendringar. I dag blei det klart kor mykje Noreg bidreg med.

  170 verdsleiarar er samla i Dubai og skal i to veker gjennom beinharde klimaforhandlingar.

  Til no har det ikkje vore kjend kor mykje Noreg vil bidra med, men i dag var Jonas Gahr Støre på talarstolen i Dubai og sa at Noreg vil gi 25 millionar dollar til fondet.

  Det svarar til 270 millionar kroner.

 • Her mottar arkitekten prisen for årets styggeste nybygg

  Arkitekt Monalf Figenschau mottok i dag prisen for årets styggeste nybygg, som gikk til Moxy-hotellet i Tromsø.

  Arkitektopprøret deler ut prisen, i år for tredje gang.

  – Grøss er ikke akkurat et positivt ord, men med prisen er vi i celebert selskap med flotte bygg som har vunnet tidligere, sier Figanschau.

  Tidligere har Munchmuseet og Nasjonalmuseet vunnet grøssprisen.

  – Det som er bra med dette er at det vekker debatt om arkitektur og byutvikling. Det ønsker vi velkommen.

  Figenschau mottok prisen på lørdagens Helgemorgen.

  Monalf Figenschau
  Foto: Erik Waagbø / NRK
 • Sjømat Norge ser mange gode nyheter i avtale om tollfrie kvoter mellom Norge og EU

  Sjømat Norge skriver i en pressemelding at Norge ikke har frihandel med sjømat til EU og handelen reguleres av et lappeteppe av ulike avtaler, blant annet midlertidige kvoteavtaler. Den kvoteavtalen som nå er inngått gir bedre betingelser for enkeltprodukter i de kommende syv årene.

  Forhandlingene med EU har tatt tid, noe som har medført at norsk sjømateksport har stått uten en rekke tollfrie kvoter i mer enn to år, skriver de videre.

  – Jeg ser flere lyspunkter i avtalen som nå er på plass mellom EU og Norge, selv om den samlede markedsadgangen til EU for norsk sjømat fremdeles ikke er god nok, sier Stine Akselsen, direktør for industri og handel i Sjømat Norge i pressemeldingen.