NRK Meny
Normal

Tror mange vil miste interessen for SGP når det ikke sendes direkte

Den eneste muligheten til å se Sámi Grand Prix i år er å møte opp på Báktehárji i Kautokeino. – Jeg tror mange kommer til å miste interessen for musikkonkurransen, sier artist Marit Susanne Utsi.

Sámi Grand Prix
Foto: Johan Ante Utsi

Siden midten av 90-tallet har folk i resten av Sápmi hatt muligheten til å følge musikkonkurransen direkte på radio eller nett, men årets Sámi Grand Prix sendes ikke direkte, hverken på radio eller på nett. Det melder Ávvir .

Produsent i Samisk musikkfestival Nils Johan Vars sier til avisa at de ikke vil sende via nett på grunn av at kvalitetet er så dårlig.

Marit Susanne Utsi

Marit Susanne Utsi

Foto: Inga Marja Steinfjell/SR Sameradion

Skuffet

Marit Susanne Utsi er en av de artistene som har deltatt i Sámi Grand Prix flest ganger, og hun skal delta også i år. Da blir det 13. gangen hun deltar i SGP. Hun er skuffet over at det i år ikke blir direktesending.

– Det er veldig synd, det blir veldig lukket på en måte. Vi er så vant til at vi får høre og se det som skjer på Báktehárji selv om vi ikke er der, at vi tenker at vi gidder ikke å bry oss når vi ikke får høre eller sett det som skjer der. Det er ikke så interessant da, sier Utsi til NRK Sápmi.

Derfor tror hun det blir mindre interesse for arrangementet.

– Det kan bli mindre interesse både fra publikum og artister. Ihvertfall fra publikum. Det er veldig synd, sier Utsi, som deltok i SGP allerede i tiden før arrangørene startet opp med direktesending.

– Jeg synes interessen økte da de startet opp med direktesendinger, sier Utsi.

Nils Johan Vars

Produsent i Samisk musikkfestival Nils Johan Vars

Foto: Åse Pulk/NRK

– Ikke en menneskerett å se Sámi Grand Prix

– Det er ikke en menneskerett å se Sámi Grand Prix, og se lenge vi ikke klarer å sende en bra nettsending, så er det ikke riktig å sende en sending med dårlig kvalitet. Folk ser på nettsendingen og tror at det er nivået i Sámi Grand Prix, selv om det i virkeligheten er bra kvalitet, sier produsent Nils Johan Vars til Ávvir.

De to siste årene har lokalradioen i Kautokeino GLR sendt showet på radio, men nå er samarbeidet avsluttet. Før det var det Samisk høgskoles journalistutdanning som sto for nettstreamingen. NRK Sápmi har også samarbeidet med musikkfestivalen om å sende SGP direkte på nett og radio, men de to skilte lag i 2014 .

Arrangørene av musikkonkurransen har også tidligere år vurdert å droppe radiosendingen, fordi de vil ha publikum tilbake i salen .

Gjør opptak av finalen

Vars sier til NRK Sápmi at han støtter Utsi i at det er synd at folk utenfor Kautokeino ikke får sett SGP i år.

– Det var ikke meningen at det skulle bli slik, men samtidig kan vi ikke gi et gratistilbud til folk. Det må finnes en løsning som gjør at det ikke blir så mye dyrere for oss å beholde tilbudet, samtidig som vi ikke får så mye tilbake.

– Men hvor får de som ikke har muligheten til å være i Báktehárji sett SGP?

– Planen er vi gjør opptak av finalen, sånn at vi har muligheten til å redigere lyden etterpå. Forhåpentligvis klarer vi å få til noe av det.

Håper på direktesending neste år

Vars håper å få på plass direktesending til neste år.

– Jeg håper at det er bare i år at SGP ikke høres lengre enn i Báktehárji, og at vi nå framover klarer å samle folk og ressurser som kan klare å produsere enn bra radiosending, og kanskje også en bra nettstreaming. Men vi må få plass en langsiktig avtale, sånn at vi ikke hvert år trenger å ta stilling til dette spørsmålet om vi skal ha direktesending eller ikke, sier Vars til NRK Sápmi.

Han har forventninger til at Samisk musikkfestival skal få til en avtale med NRK Sápmi i framtiden om direktesendinger.

Mentometer-avstemning

Finalen i Sámi Grand Prix er påskeaften 26. mars, og arrangementet er i Báktehárji i Kautokeino.

I flere år har folket fått stemme på den de mener skal vinne i Sámi Grand Prix, men i år kan naturlig nok bare de stemme som kommer til Báktehárji. Men folket skal fortsatt få mulighet til å stemme, lover Vars.

– Vi jobber med å få på plass en løsning med mentometer-avstemming i salen.

En mentometer er et elektronisk apparat for stemmeregning.