Hopp til innhold

Tror det blir et heller dårlig multeår i nord

– Det ble altfor tidlig varmt, og så kaldt, når blomstringen satte i gang. Det tyder på at det ikke blir noe godt multeår, sier pensjonert multeforsker Kåre Rapp.

Første multe funnet

Bernt Nilsen fra Kirkenes fant modne multebær 4. juli i år, og han kan røpe at de er funnet på et hemmelig sted i Sør-Varanger.

Foto: Bernt Nilsen / Privat

Kåre Rapp, som bor i Tromsø, vedgår at han ikke selv har vært ute i myrene og sett, men sier av erfaring at det ikke er noe som tyder på at det skal bli godt multeår.

Bortkastet blomstring

– Det ble bortkastet blomstring, siden det ble så kaldt etter blomstringen. Det nådde ikke å bli pollinert. Det er halvgjort arbeid. Jeg vil si at det blir et heller dårlig år, i hvert fall under middels. Men det var dårlig i fjor også.

Han sier også at det ikke er tvil om at det blir et tidlig multeår i år, på grunn av den tidlige blomstringen.

– Jeg har hørt merkelige rykter om at man har begynt å plukke multer allerede i Øst-Finnmark, sier den pensjonerte multeforskeren Kåre Rapp, som nå gleder seg til å komme seg ut til myrene, både for å se og plukke multer.

Inger Marie Aikio/ IMA

Inger Mari Aikio

Foto: Áilu Arianaick

Fant tre modne multer

Ved Polmakvannet er noen bær modne allerede. Polmakvannet, Buolbmátjávri på samisk, ligger på grensen mellom Norge og Finland. Den norske delen ligger i Tana og den finske i Utsjok kommune.

– Min mor fant tre modne multer når hun var på myra i går, forteller Inger Mari Aikio.

Hennes mor har fortalt at det ser ut til å bli færre bær enn i fjor i dette området.

Dagny Larsen

Dagny Larsen

Foto: Maret Inger A. Anti

Svarte flekker på bæra

Den kjente værprofeten Dagny Larsen i Igeldas i Porsanger forteller at man nok må vente i to uker til før man kan plukke multer i Porsanger. Hun var forrige fredag på en multemyr for å se hvordan det står til der. Det hun fant var små kart, og mange av dem hadde svarte flekker.

– Det betyr at det har vært for mye regn. Multer liker ikke regn. Det var blomstring for tidlig, og så kom det dårlig, kaldt vær. Det var ikke bra.

Hun sier at det likevel blir noe bær for den som vil plukke, men helst da i sånne områder som ligger mer skjermet til for vær og vind.

– På fjellet kan det også hende at det blir bedre multeår, for der er det senere blomstring og det kan hende at det dårlige været nå nylig ikke ødela der. Nå kom det jo varme også, og det er bra for multa på fjellet.

Johan Anders Somby og Susanne Vars Buljo

Johan Anders Somby

Foto: Liv Inger Somby

Tidligere modne enn vanlig

Johan Anders Somby i Kautokeino har reiselivsbedriften Viddas veidemann og er ute og kjører hver dag. Han forteller at han ser multekart når han har kjører nord for Kautokeino, men ingen modne bær ennå.

– Multa er ikke moden ennå, i alle fall ikke nord for Kautokeino. Sør for Kautokeino og i grenseområdene kan det hende at multa er moden allerede, for det er et tidligere multeår i år enn vanlig, på grunn av den tidlige våren, sier Somby. Han tror at det vil gå enda noen uker før bæra høyere opp i terrenget, på fjellet, modnes.

Korte nyheter

  • Skånland: Besøksforbud på sykehjem grunnet omgangssyke

    Ifølge et tips Harstad Tidende har fått tips om at Skånland sykehjem i Tjeldsund kommune er stengt for besøkende på grunn av et smitteutbrudd.

    En pårørende av beboer på et sykehjem i Tjeldsund kommune i Sør-Troms mener sykehjemmet i Skånland er avstengt på grunn av smitteutbrudd.

    Det skriver Harstad Tidende.

    – Jeg skulle besøke noen som bor der, men fikk ikke komme inn. Det har vært stengt for besøk en ukes tid, sier tipseren til Harstad Tidende fredag ettermiddag.

    Ifølge ordfører i Tjeldsund kommune, Robin Ridderseth, er det ikke en farlig situasjon.

    – Det minner mest omgangssyke, og er ikke et alvorlig utbrudd. Det er likevel innført besøksrestriksjoner, som oppheves i løpet av helgen, sier ordføreren til NRK.

  • Vestre lea ođđa dearvvašvuođaministtar

    Stáhtaráđis gonagaslaš šloahtas odne lea stáhtaministtar, Jonas Gahr Støre, almmuhan iežas stáhtaráđđemolsašumiid.

    Jan Christian Vestre lea ođđa dearvvašvuođaministtar.

    Romsalaš Cecilie Myrseth lea nammaduvvon ealáhusministtarin ja Marianne Sivertsen Næss lea ođđa guolástusministtar.

    Marianne Sivertsen Næss lea Hámmerfeastta ovddeš sátnejođiheaddji ja dál son lea vuosttas háve nammaduvvon stáhtaráđđin.

    Ekstraordinært statsråd
    Foto: Stian Lysberg Solum / NTB
  • Bekreftet: Vestre blir ny helseminister

    Jan Christian Vestre blir helseminister etter Ingvild Kjerkol. Cecilie Myrseth blir næringsminister, mens Marianne Sivertsen Næss blir fiskeriminister.

    Vestre (Ap) kommer fra jobben som næringsminister. Det blir Myrseth (Ap) fra Troms som overtar etter ham. Sivertsen Næss (Ap) fra Finnmark er et nytt fjes i regjeringen og kommer fra rollen som leder av energi- og miljøkomiteen på Stortinget.

    De tre ble presentert på Slottsplassen etter et ekstraordinært statsråd på slottet fredag.