NRK Meny
Normal

-Kan ha brent noe av kunsten til Jåks

En nær venn av Iver Jåks, duodjiutøver Jon Ole Andersen er skremt av at  Jåks-kunst nesten havnet på bålet.

  

Jon Ole Andersen
Foto: Karen Inger Lise Anti/NRK

-Iver Jåks hadde mye av sitt arbeid i kjelleren som skulle tømmes, derfor hadde dette vært et stort tap om det hadde blitt borte, mener Jon Ole Andersen.

Guldal: Vahát jos Jåks dáidda lei billašuvvat

 -Litt av arbeidet til Iver

Jon Ole Andersen i Karasjok var en nær venn av avdøde Iver Jåks, og kjenner godt til Iver Jåks sitt livsverk. - Jeg vet at han hadde samlet noe av arbeidet sitt i kjelleren som skulle ryddes, påbegynt kunst og annet materiale han hadde samlet, sier Andersen. Han sier også at det var kunst i kjelleren som skulle ryddes.

- Dette hadde vært et stort tap for alle, spesielt fordi dette er minner av Jåks, og noe av kunsten han hadde begynt å jobbe med som heldigvis er berget for ettertiden, sier Jon Ole Andersen.

Burde kjent arbeidet

Karasjokmannen Jon Ole Andersen legger ikke skjul på at han mener at noen som kjenner kunsten til Iver Jåks godt, burde registrert og ryddet dødsboet til Jåks. 

- Samiske kunstnere kjenner godt til arbeidet til Iver, og de kunne vært med på registreringen av kunsten og ryddet der, mener Andersen.

Noe kan være tapt

Jon Ole Andersen mener at hvis han hadde vært med på ryddearbeidet, så ville han sett hva som var arbeidet til Jåks. - Jeg har ofte hjulpet Iver med å pakke kunsten han hadde, og har vært med når han har arbeidet, sier Andersen.

Jon Ole Andersen er glad i dag for at arbeidet ble reddet, før det havnet på bålet, men er likevel ikke sikker på at alt er reddet.

- Hvor sikre kan vi være på at de som ryddet virkelig berget alt. Det kan være at noe ble ødelagt før de ble klar over at dette var kunst, avslutter Jon Ole Andersen.

Slekten fikk ikke være med

Nære slektninger av Iver Jåks i Karasjok fikk tidlig vite at de ikke fikk være med på ryddearbeidet i leiligheten til den avdøde kunstneren, noe flere hadde ønsket. - Det ble fortalt at kunstkjennere skulle stå for tømming av leiligheten, og dette var folk som hadde kjennskap til onkels kunst, sier Inga Ravdna Eira.

Eira mener at disse folkene likevel ikke har hatt den rette kompetansen til dette arbeidet, for man bør forstå Iver Jåks og kjenne til kunsten.

Skal samle kunsten

Inga Ravdna Eira håper at slektningene nå får være med i det videre arbeidet, og at de som har ansvaret for tømmingen av leiligheten tar kontakt med dem.

Iver Jåks har ønsket at kunsten hans skal samles på et sted, og en stiftelse skal stå for dette arbeidet.

- Onkels ønske må vi følge, derfor bør slektningene få være med i det videre arbeidet, ønsker Inga Ravdna Eira.