– Rørende å se oldefars kofte på utstilling

Trondenes historiske senter i Harstad har i lang tid jobbet med å finne historiske utstillingkofter. Nylig gikk «koftedrømmen» endelig i oppfyllelse.

Kofteutstilling på Trondenes historiske senter

Kofteutstillingen på Trondenes historiske senter trakk mye folk.

Foto: Mathis Eira / NRK

– Det var rørende å se oldefars kofte på utstillingen, sier Tove Røsberg, bosatt i Harstad i Troms.

Kofta som ble brukt av hennes oldefar Anders Andersen Inga, ble sydd på begynnelsen av 1900-tallet. Kofta og komagene bærer tydelig preg av å ha vært godt brukt.

– Oldefar var en driftig mann, sier Røsberg.

Kofta var en hverdagskofte. Den brukte Anders Andersen Inga da han arbeidet med å rydde jord og dyrke opp innmark ved Øyvatn i Skånland i Troms.

– Han fikk kongens fortjenestemedalje for dette arbeidet, forteller oldebarnet Tove Røsberg.

Kofte fra Øyvann i Skånland

KOFTEN: Her står oldebarnet Tove Røsberg ved siden av oldefarens kofte.

– En drøm

Trondenes historiske senter i Harstad, har nå utstillingen Koftetradisjon i Sør-Troms oppe frem til 3. mars. Det er kofter fra begynnelsen av 1900-tallet fram til i dag.

I tillegg vises også en kopi av Skjoldehamndrakten som ble funnet i en myr på Andøya i 1936. Det er også utstilt en kofte fra Karesuando-området i Sverige.

– Det har vært en drøm i mange år å få til en kofteutstilling, sier avdelingsleder, Tore Einar Johansen, ved Sør-Troms museum.

Tore Einar Johansen

Tore Einar Johansen, avdelingsleder ved Sør-Troms museum.

Foto: Mathis Eira / NRK

Utfordrende å få låne kofter

Johansen forteller at de har fått låne utstillingskoftene fra privatpersoner. Mange av disse koftene har museet visst om i lang tid, men har vært vanskelig å låne.

– Det er jo en personlig eiendel. Når vi nå har fått låne så mange kofter, er det en stor dag og en stor drøm når vi kan åpne utstillingen og vise bredden av koftetradisjoner i dette område, sier Johansen.

I tillegg viser også utstillingen moderne koftebruk. Deriblant ser vi en spesiell mannskofte fra Karesuando-området, sydd av Merethe Kuhmunen. Kofta er sydd i rosa blomstrete stoff med familiens tradisjonelle pynt.

Dette er et eksempel på utvikling av koftetradisjonene der kofta viser en tydelig lokal tilhørighet med et moderne uttrykk.

Blomstermøsterede mannskofte fra Karesuoando

Her er en rosa blomstrete mannskofte fra Karesuando-området.

Foto: Mathis Eira / NRK

Moderne kofter

Det finnes også andre moderne kofter og koftetilbehør fra Sør-Troms i utstillingen.

– Det er veldig artig å se de forskjellige koftene, både de tradisjonelle koftene og den nye stilen hvor du kan bruke ulike elementer og sette det sammen med det tradisjonelle, sier Røsberg.

Røsberg tror ungdommer vil bruke kofter så lenge de kan bruke nye stoffer og variere det litt mer med bunn i det tradisjonelle.