Men hva skjedde egentlig på den dagen? Og hvorfor kan dette være en samisk kvinnedag?
– Jeg synes det er fint at folk vet om Márjjábeaivi, forteller Lovisa Mienna Sjöberg som er førsteamanuensis i religion, etikk og samfunn.
FORSKER OG LÆRER: Sjöberg jobber som lærer og forsker på den samiske høyskolen Sámi allaskuvla.
Foto: Aslak Mikal MiennaSjöberg har noen forslag på hvordan vi kan feire denne dagen. Men først må vi vite hvordan denne dagen oppsto.
Gode nyheter til jomfru Maria
Hvis du noen gang har vært gravid, har du sikkert fått vite dette fra en graviditetstest, eller kanskje fra legen din. Men dette var ikke tilfelle til jomfru Maria.
Engelen Gabriel kom til Maria og fortalte at hun skulle bli gravid med Guds sønn. Hun stilte seg litt forundret til dette da hun aldri hadde vært med noen mann frem til nå.
Det skulle likevel ordne seg, fortalte Gabriel. Guds Ånd skulle komme over henne å gjøre henne gravid, i følge bibel.no.
Men hva i huleste har dette med samisk tradisjon å gjøre?
Snakket med en venninne
Det var det som skjedde etter møte med engelen Gabriel som får samisk betydning.
For etter dette hadde nok Maria et stort behov for å fortelle dette til noen. Hun gikk til sin slektning og venninne Elisabeth.
Elisabeth fikk sannsynligvis høre om både engelen, jomfru-graviditeten og at hun skulle bli mor til selveste Guds sønn.
Det var mye som skulle diskuteres. Ikke minst at hennes forlovede Josef ville gå fra henne da han mistenkte Maria for å være utro.
Illustrasjon av jomfru Maria og hennes venninne Elisabeth
Foto: ColourboxDet er her det skiller seg mellom den vestlige tolkningen av Márjjábeaivi og den samiske tolkningen, ifølge kirken.no.
– Den vestlige tolkningen av Maria budskapsdag har fokusert på budskapet hun fikk av Gud. Mens i samisk sammenheng har hatt stor betydning at hun måtte fortelle det til en slektning, en annen kvinne, står det opplyst på kirken.no
MÁRJJÁBEAIVI: Dagen engelen Gabriel kom til jomfru Maria blir kalt Márjjábeaivi på samisk og Maria Budskapsdag på norsk.
Illustrasjon: Stig Alenäs 2021 / ColourboxNettopp derfor mener kirken.no at Márjjábeaivi er det nærmeste vi kommer en samisk kvinnedag.
Vil løfte frem sterke samiske kvinner på Márjjábeaivi
Sjöberg mener denne dagen hadde vært en god anledning å minne om kvinnelig fellesskap. At kvinner kan dele både gleder og sorger med hverandre.
– For meg betyr Márjjábeaivi en anledning å snakke om hvor sterkt kvinner har stått i det samiske samfunnet, og om kvinnelig vennskap, sier Sjöberg.
I Hætta i Finland feirer de derimot Márjjábeaivi. Det har blitt som en festival med konserter og arrangementer. Kanskje har vi noe å lære av dem?
Kan Márjjábeaivi bli en ekte samisk kvinnedag?
– Det blir en samisk kvinnedag om vi vil at det skal bli det, men det må komme av seg selv, mener Lovisa.
Da gjenstår det å se om det blir et større fokus på Márjjábeaivi i årene fremover. Det er opp til folket.