NRK Meny
Normal

Tre nybygg skaper entusiasme i Kautokeino

Tre nybygg er under oppføring i Kautokeino i disse dager, noe ordføreren er svært glad over. – Dette skaper aktivitet, større handel og positivitet.

Ordfører Klemet Erland Hætta er glad over at det bygges i Kautokeino

Ordfører i Kautokeino Klemet Erland Hætta (innfelt) er glad over nybygginger i Kautokeino. Her er det nye omsorgssenteret i Kautokeino, som skal tas i bruk i august.

Foto: Fotomontasje/NRK

Nylig har arbeidet med ny tannklinikk og ny Coop-butikk kommet i gang i Kautokeino. Coop-butikken skal være ferdig i uke 48, i god tid før julehandelen. Den nye tannklinikken blir litt forsinket, og skal være ferdig i februar/mars neste år.

I tillegg holder Kautokeino kommune med å bygge et nytt omsorgssenter, som skal ferdigstilles i midten av august.

– Det er veldig bra at det bygges i Kautokeino. Dette liker vi og det kan være litt motivasjon både for næringslivet og befolkningen. Dette ønsker vi mer av, sier ordfører i Kautokeino, Klemet Erland Hætta.

Kommunen sparer med nytt bygg

Omsorgssenteret skal inneholde 12 leiligheter, pluss mye fellesareal og sansehage/uteareal. Bygget skal være i forbindelse med eksisterende eldreboliger.

– Det blir et utrolig flott bygg for de som skal bo der, og en fin arbeidsplass for de ansatte. Alt er tilrettelagt sånn at man får gjort en bra jobb i et godt arbeidsmiljø.

Det nye omsorgssenteret skal føre til besparinger for kommunen, selv om ingen faste stillinger ramler bort.

– Vi får litt endringer i turnusordningen, som gjør at man får færre folk i arbeid der og besparelser for kommunen. Vi mister ikke årsverk, men må ikke bruke så mange ressurser. Man får en mer effektiv arbeidsmåte, i tillegg til at man får ta i bruk og gi tjenester til helsesenteret, som er ved siden av.

Her skal det bygges ny tannklinikk

Her på tannklinikk-tomta har man kommet i gang med graving.

Foto: Åse Pulk/NRK

Etterlengtet tannklinikk

Ordfører i Kautokeino Klemet Erland Hætta er også fylkestingspolitiker, og har vært med på å vedta at det skal bygges ny tannklinikk i Kautokeino. Han er veldig fornøyd med at man endelig er i gang med bygget.

– Den er etterlengtet, både for de som jobber der og de som skal få tannpleie. Dagens lokaler er alt for dårlige, så det var kjærkomment at man fikk i gang prosjektet.

Byggeprosjektet er kommet i gang for en måneds tid siden, men det har vært opphold på byggeplassen i to uker av ulike årsaker. Blant annet fant man en hovedvannledning der som ikke skulle går der og må flyttes. I tillegg er ikke arbeidstegninger helt ferdige ennå, forteller prosjektleder Hugo Henriksen i SB Utvikling. De regner med at det andre uka i juni igjen skal være full drift på byggeplassen.

Tomta til Coop Kautokeino

Her holder man på å klargjøre tomta hvor nytt Coop-bygg skal bygges.

Foto: Åse Pulk/NRK

– Får et bedre tilbud

For en uke siden begynte man å rydde tomt til ny Coop-butikk. Totalinvesteringen til Coop blir på 29 millioner kroner med inventar og utstyr. Det er bare dagligvareavdelingen som flytter til ny butikk når den står ferdig i slutten av november. Byggmix flytter inn i de gamle lokalene til dagligvarebutikken.

– De kommer med en ny kjede, Coop Extra, som jeg antar vil skape et godt tilbud til kommunen, sier ordføreren og viser til at Extra har billigere varer og større utvalg enn dagens Coop Marked.

Tannklinikken og Coop-butikken bygges ved siden av hverandre i området mellom idrettshallen Báktehárji og Statoil-stasjonen. Ordføreren sier at alle investeringene tilsammen er i 100 millioners-klassen.

– Da drypper det litt på næringslivet og befolkningen i Kautokeino, sier en glad ordfører. Han vet ikke om nybyggene skaper nye arbeidsplasser, men han er fornøyd med at dagens ansatte får bedre arbeidsforhold i fine, nye lokaler og at nybyggene skaper et bedre tilbud både til lokalbefolkningen og tilreisende.