NRK Meny
Normal

Stor dag for samene i AWG

Det ble en bra dag i skisporet for de samiske deltagerne under Arctic Winter Games. Sápmi tok både gull, sølv og bronse i sprint fri teknikk.

Gull til Emil Dragvik Bakken og bronse til Øyvind Erichsen.

Gull til Emil Dragvik Bakken (17) og bronse til Øyvind Erichsen.

Foto: Sander Andersen / NRK

Etter andre dag med konkurranser fikk de samiske deltagerne, supporterne og andre som var tilstede på Wapiti Nordic Ski Trail i Grande Prairie i Canada endelig høre "Samefolkets sang". Den ble spilt til ære for gullvinneren Emil Dragvik Bakken (17) fra Evenes i Nordland, som vant sprintkonkurransen.

– Det kjennes godt. Jeg vet ikke helt om det har gått opp for meg at jeg har vunnet, men det var deilig å ta gullet, sa en overlykkelig Emil Dragvik Bakken etter medaljeserimonien.

Med seg på pallen hadde han en annen same, Øyvind Erichsen (17) fra Nesseby i Finnmark, på bronseplass.

Nytt gull på torsdag?

Både de samiske skiløperne og fotballspillerne har en fridag i dag. Neste kamp eller skiløp er ikke før på torsdag.

– Nå vil jeg bare seg fremover til torsdag og fellesstarten. Da får jeg prøve å kjøre en ny taktikk. Jeg vil så klart prøve å ta et nytt gull da, sier Emil Dragvik Bakken.

Bronsevinneren er også storfornøyd med sin medalje i Arctic Winter Games.

– Det var helt fantastisk. Da han (Emil Dragvik Bakken) kom flygende forbi meg, så vistte jeg at vi i allefall kom til å ta gull. For han gikk som en, jeg vet ikke hva jeg skal si, opp den siste bakken. Så jeg er jo strålende fornøyd med bronsen, sier Øyvind Erichsen.

Du hadde ikke sjans til å henge med han da?

– Nei, han gikk jo som en tulling opp den siste bakken der, svarer Øyvind Erichsen og flirer.

Samisk sølvgutt

Samene har under dette mesterskapet for arktisk ungdom fått en egen sølvgutt, Jussi Rytky. På mandag ble det sølv på 2,5 kilometeren etter Tomas O`Harra. I går ble det nytt sølv etter samme mann i sprint.

(artikkelen fortsetter under bildet)

Jussi Rytky (13) på sprinten i fristil under AWG 2010.

Jussi Rytky (13) på sprinten i fristil under AWG 2010.

Foto: Dan Robert Larsen / NRK

– Jeg er veldig fornøyd med sølv. Det er jo fantastisk å ta to medaljer på like mange dager, sier Jussi Rytky like etter sprintløpet.

Hva synes du om at Tomas O`Harra slo deg igjen?

– Han er en utrolig god skiløper og jeg prøvde så godt jeg kunne å slå ham, men det klarte jeg ikke. Derfor er jeg glad for sølvmedaljen, svarer en lykkelig sølvgutt, Jussi Rytky.

Det må vel bare nevnes at den versjonen av "Samefolkets sang" som ble spilt av under medaljeutdelingen er den desidert verste versjonen av sangen som artikkelforfatterne noen gang har hørt. Dette er en stor kontrast til versjonen av sangen som ble sunget live under åpningen av årets AWG.