NRK Meny
Normal

Tre magiske samiske stemmer til Moskva

Den samiske trioen «Golbma Jiena» er klare for å trollbinde publikum når Riddu Riđđu igjen holder urfolkskonsert i Moskva.

Marja Mortensson, Elina Waage Mikalsen og Katarina Barruk

Adskillige timer med øving ligger bak musikken til den spennende samiske trioen «Golbma Jiena». Fra venstre: Marja Mortensson, Elina Waage Mikalsen og Katarina Barruk.

Foto: Rune Nordgård Andreassen

«Golbma Jiena» (tre stemmer) består av artistene Katarina Barruk, Elina Waage Mikalsen og Marja Mortensson.

De har alle bakgrunn som Årets Unge Kunstner på Riddu Riđđu-festivalen, og fant sammen i prosjektet Riddu Sessions under Riddu Riđđu-festivalen i 2016.

Marja Mortensson

Marja Mortensson har nylig gitt ut albumet «Aarehgïjre – Early Spring».

Foto: Jørn Kristensen

Nå er de tre unge stemmene klare for å ta verden med storm, og Moskva er første stopp.

Eksperimentell vokalbruk

Allerede nå snakkes det om at «Golbma Jiena» trollbinder publikum under konsertene sine, og de har skapt sitt helt unike lydbilde ved å bruke elementer fra popmelodier, elektroniske toner og samisk joik, blandet med eksperimentell vokalbruk.

Golbma Jiena

Katarina Barruk, Marja Mortensson, Elina Waage Mikalsen er med i trioen «Golbma Jiena».

Foto: Ørjan Bertelsen / Riddu Riđđu

Urfolkskonserten arrangeres på Moscow International House of Music 28. april, og avslutter «1st Barents Indigenous Peoples’ Summit», som går av stabelen i Moskva samme dag.

Under konserten vil også det vepsiske bandet Noid, og artisten Olit Tevlyanaut fra Chukotka opptre.

– Stort og viktig

– Det er stort og viktig å igjen kunne invitere til en slik konsertaften i Moskva. Vi håper på stor oppslutning, og gleder oss til å presentere «Golbma Jiena» for publikum i Russland. Samarbeidet med urfolk på russisk side har alltid vært én av grunnpilarene i Riddu Riđđu», sier festivalsjef Karoline Trollvik i en pressemelding.

Urfolkskonserten arrangeres i samarbeid med Arbeidsgruppen for urfolk i Barentsregionen (WGIP) og Barentssekretariatet.

Riddu Riđđu Festivàla er en internasjonal urfolksfestival, som årlig finner sted i Kåfjord kommune i Nord-Troms. Festivalen er utendørs, og har programtilbud for hele familien.

Programmet inneholder verdensomspennende urfolksmusikk, kunst, teater og dans, ungdomsleirer med kunstneriske og politiske workshops, barnefestival, dagsaktuelle seminarer, omfattende kursprogram, film og litteratur.