NRK Meny
Normal

Travelt for samiske folkevalgte

Fredag blir en travel dag for samiske folkevalgte i Norge, for mange er invitert til å feire 6. februar rundt om i landet.

Sametingets plenumsmøte
Foto: Berit Solveig Gaup / NRK

Samenes nasjonaldag markeres mange steder i landet, og sametingsrepresentanter blir ofte invitert til å holde taler for dagen.

Sametingets plenumsleder Jørn Are Gaski er med på den offisielle markeringen på rådhuset i Oslo, hvor Gaski også holder tale for dagen.

Dette er Samenes nasjonaldag (ekstern side).

Samenes nasjonaldag i Oslo

Her fra fjorårets feiring av Samenes nasjonaldag på rådhuset i Oslo. Her skal plenumsleder Jørn Are Gaski holde tale for dagen fredag.

Foto: Wenche Marie Hætta / NRK

Jørn Are Gaski vil også være med på andre kulturarrangementer, utstillinger og konserter i hovedstaden.

Presidenten til Vadsø

Sametingspresident Aili Keskitalo starter dagen i Vadsø, hvor det for første gang inviteres til stor markering av 6. februar.

Vadsø kommune samarbeider med Finnmark fylkeskommune, Varangerfestivalen, Kooperativet Kulturscene og byens barnehager om en felles feiring med bredt program, hvor Keskitalo skal ha hilsningstale.

Sametingspresidenten skal så til Tana, hvor hun skal være med på den offisielle markeringen i Tana flerbrukshall.

– Blir hjemme

Arbeiderpartiets parlamentarisk leder på Sametinget, Vibeke Larsen, kommer til å feire dagen hjemme i Bjerkvik, hvor de har markert dagen siden 1999.

Larsen skal ikke holde noen taler, men jobber som frivillig under markeringen.

– Skal høre på talen til sønnen min og jobbe den dagen, sier Vibeke Larsen til NRK Sápmi.

Skal på TV

Også Ellinor Marita Jåma fra partiet Åarjel-Saemiej Gïelh vil ha det travelt på fredag. Samenes nasjonaldag skal hun feire i Oslo, hvor dagen starter med å være gjest hos God Morgen Norge på TV2, og Jåma skal delta på arrangement i Mathallen.

Ellinor Marita Jåma

Sametingsrepresentant Ellinor Marita Jåma feirer Samenes nasjonaldag i Oslo, blant annet med prisutdeling.

Foto: Berit Nystad / NRK

Ellinor Marita Jåma som også er leder i Norske Reindriftsamers Landsforbund, skal blant annet dele ut pris for beste reinkjøtt formidler, under arrangementet på Mathallen i Oslo.

Sametingsrådet på reise

Sametingsrådets Silje Karine Muotka feirer dagen hjemme i Alta, hvor hun også holder tale i det offisielle arrangementet. Sametingsråd Henrik Olsen feirer dagen i Kvænangen, Thomas Åhren er på arrangementet på Sijti Jarnge, Hattfjelldal. Sametingsråd Ann-Mari Thomassen er i Jokkmokk i Sverige, på Samenes nasjonaldag.

Sametingsrådets politiske rådgiver Runar Myrnes Balto, representerer Sametingsrådet under det offisielle arrangementet i Tromsø på Samenes nasjonaldag, hvor han også skal tale.