Transseksuelle Angela (27) kan kåres til universets vakreste kvinne

Transkjønnede Angela Ponce hylles både av foreningen for kjønns- og seksualitetsmangfold og årets Miss Norway for sin deltakelse i Miss Universe.

Angela Ponce

Angela Ponce viser stolt frem missekronen, som viser at hun er Spanias vakreste kvinne.

Foto: Paul White / AP

For første gang i historien deltar en transkjønnet person i Miss Universe konkurransen. Det skjer etter at Angela Ponce i sommer vant Miss Universe Spain finalen i konkurranse med 22 andre skjønnheter.

Angela Ponce (27).

Foto: Javier Soriano / AFP

Ponce ønsker å bruke missekonkurransen til å få oppmerksomhet på den høye selvmordsraten blant trans-tenåringer, samt mot juridiske koder som fortsatt diskriminerer dem over hele verden.

– Hvis min deltakelse bidrar til at verden beveger seg litt fremover, så er det en personlig seier som alltid vil følge med meg, uttaler Ponce til The Associated Press.

– Bidra til synlighet

95 deltakere er kvalifisert til Miss Universe 2018, som arrangeres i Bangkok i Thailand 16. desember. Karasjokingen Susanne Næss Guttorm (22) er Miss Universe Norway.

Susanne Næss Guttorm utendørs i Kautokeino

I sommer vant Susanne Næss Guttorm finalen i Miss Universe Norway. 16. desember står karasjokjenta på catwalken i Bangkok under Miss Universe 2018 som representant for Norge.

Foto: Carl-Gøran Larsson / NRK

– For meg er det helt greit at Angela Ponce er med. Hun har i likhet med meg vunnet sin nasjonale konkurranse og da er hun kvalifisert, sier hun til NRK.

Ingvild Endestad i Kirkenes

Ingvild Endestad, leder i FRI - foreningen for kjønns- og seksualitetsmangfold.

Foto: Ksenia Novikova / NRK

Den spanske skjønnheten hylles av lederen for FRI - foreningen for kjønns- og seksualitetsmangfold, Ingvild Endestad.

– Det er fint at konkurransen er åpen for alle typer kvinner. Det kan bidra til en viktig synlighet for andre transkvinner, sier Endestad.

Slik presenterer Angela Ponce seg selv på Instagram:

– Å bringe Spanias navn og farger frem i universet er min store drøm. Målet mitt er å være en talsperson for en beskjed om inkludering, respekt og mangfold, ikke bare for lesbiske, homofile, bifile og transpersoner, men også for hele verden, uttaler Angela Ponce.

– Det er fint at hun ønsker å være åpen og at hun vil bruke anledningen til å adressere de utfordringene som transpersoner opplever, sier Ingvild Endestad.

Tillatt siden 2012

I 2012 ble den 23 år gamle Jenna Talackova utestengt fra Canadas Miss Universe-konkurranse fordi hun ikke var en «naturlig født» kvinne.

Organisasjonen ble på den tiden ledet av USAs nåværende president Donald Trump.

Forskriftene ble da endret etter at Talackova truet rettssaker. Talackova fikk lov til å delta i den canadiske finalen, men klarte ikke å kvalifisere seg til den internasjonale konkurransen.

Susanne Næss Guttorm blir tatt imot på Lakselv flyplass etter seieren i Miss Norway

Susanne Næss Guttorm ble møtt som en folkehelt da hun ankom Banak Lakselv flyplass like etter å ha vunnet sommerens Miss Universe Norway.

Foto: Dragan Cubrilo / NRK

Seks år etter sier Ponce at transfobi fortsatt er et globalt problem, selv i Spania, et land som hun ser som en pionèr i beskyttelsen av rettighetene til lesbiske, homofile, bifile og transpersoner.

Hun håper at Miss Universe-deltakelsen vil inspirere andre.

– Skjønnhet brukes til å selge alt rundt oss, og skjønnhet kan også hjelpe oss med å spre en melding om likestilling, argumenterer Ponce.

– Det blir spennende å møte henne. Det er flott at hun ønsker å vise sin skjønnhet og være et forbilde for unge transpersoner, sier Susanne Næss Guttorm.