Hopp til innhold

Hyllest av samisk bauta ble en magisk aften

Det ble en helt spesiell atmosfære under torsdagens urpremiere av konsertstykket «Solen, min far. Jorda, min mor».

Arktisk filharmoni og Beaivváš

TAKKES AV PUBLIKUM: Skuespillere fra Beaivváš samiske nasjonalteater og Arktisk symfoni ble møtt med trampeklapp etter gårsdagens urpremiere.

Foto: Arktisk filharmoni

Loga sámegillii

Aile Hætta Kuhmunen

FORNØYD: Aile Hætta Kuhmunen sammen med sin datter Sara.

Foto: Sander Andersen / NRK

– Det var helt spesielt å få være her og overvære dette konsertstykket. Det betyr veldig mye både for meg og denne lille jenta som har lært om Áillohaš på skolen. Konserten er viktig både for oss samer og andre som er her, sier en storfornøyd Aile Hætta Kuhmunen.

Hun syns Nils-Aslak Valkeapää eller Áillohaš sin musikk gir mye også nå tjue år etter hans bortgang.

– Konserten ble veldig følelsesladet for meg. Samtidig gir musikken meg en veldig god følelse, sier Hætta Kuhmunen.

Hyllest til samisk multikunstner

Det samiske nasjonalteatret Beaivváš og Arktisk Filharmoni har sammen med komponisten Frode Fjellheim og solistene Adrian Angelico og Ulla Pirttijärvi-Länsman laget konsertforestillingen «Solen, min far. Jorda, min mor».

Nils-Aslak Valkeapää / Áillohaš

MULTIKUNSTNER: Áillohaš skrev flere diktsamlinger, som var rikt illustrert med egne tegninger, malerier og fotografier, i tillegg til etnografisk billedmateriale.

Foto: Harry Johansen

Konsertforestillingen er en hyllest til Valkeapää 20 år etter at han gikk bort. Urpremieren var torsdag kveld på en nesten fullsatt Stormen Konserthus i Bodø. Deretter ble den vist i Tromsø kulturhus på fredag og avsluttes søndag på Operahuset i Oslo.

– Det var fantastisk å få lov å oppleve dette. Jeg har jobbet med dette ganske lenge. Det var stort med denne settingen med orkester og solister, fastslår komponist Frode Fjellheim.

Frode Fjellheim

EN STOR KVELD: Komponist Frode Fjellheim er stolt over å ha fått muligheten til å skrive musikken til denne forestillingen.

Foto: Sander Andersen / NRK

Valkeapää omtalte joiken som samenes klassiske musikk. Med sine seneste komposisjoner ønsket han å vise hvordan det er mulig å bruke tilsvarende grep med joik som en gjør i klassisk musikk med hensyn til lengde, intensitet og tematiske variasjoner.

– Jeg har hørt mange av joikene Valkeapää har skrevet. I dette prosjektet har jeg blitt bedre kjent med tekstene og diktene hans. Det har inspirert meg vel så mye som joikene, forklarer Fjellheim.

Adrian Angelico: – Frode Fjellheim er en magiker

Solister er mezzosopran Adrian Angelico og den samiske artisten Ulla Pirttijärvi-Länsman.

– Dette er så supert som det kan få bli. Det å ha joik, symfoniorkester og samisk musikk sammen er stort. Frode Fjellheim er en magiker. Det passer så godt sammen. Derfor føler jeg meg høy av glede og har en gal ekornenergi, sier Angelico og smiler av glede.

Adrian Angelico

FORNØYD: Adrian Angelico syns det er stort å få være med i denne oppsetningen.

Foto: Sander Andersen / NRK

Ulla Pirttijärvi-Länsman deler den samme følelsen etter forestillingen.

– Det var fint. Veldig fint. Áillohaš gjorde et stort og viktig arbeid for det samiske samfunnet. Derfor var det på tide å lage et slikt stykke for orkester, sier Pirttijärvi-Länsman.

I tillegg fremførte skuespillere ved det Samiske nasjonalteatret Beaivváš Egil Keskitalo, Mary Sarre, Iŋgor Ántte Áilu Gaup og Nils Henrik Buljo Valkeapääs tekster.

– Áillohaš var jo veiviser for oss som jobber med kunst. Jeg tror ikke det fins så mange samer som ikke føler seg inspirert av hans musikk, fastslår Mary Sarre.

Ulla Pirttijärvi-Länsman

FORNØYD: Ulla Pirttijärvi-Länsman syns det er en stor ære å få være med på å hylle Áillohaš.

Foto: Sander Andersen / NRK

Korte nyheter