Hopp til innhold

Hyllest av samisk bauta ble en magisk aften

Det ble en helt spesiell atmosfære under torsdagens urpremiere av konsertstykket «Solen, min far. Jorda, min mor».

Arktisk filharmoni og Beaivváš

TAKKES AV PUBLIKUM: Skuespillere fra Beaivváš samiske nasjonalteater og Arktisk symfoni ble møtt med trampeklapp etter gårsdagens urpremiere.

Foto: Arktisk filharmoni

Loga sámegillii

Aile Hætta Kuhmunen

FORNØYD: Aile Hætta Kuhmunen sammen med sin datter Sara.

Foto: Sander Andersen / NRK

– Det var helt spesielt å få være her og overvære dette konsertstykket. Det betyr veldig mye både for meg og denne lille jenta som har lært om Áillohaš på skolen. Konserten er viktig både for oss samer og andre som er her, sier en storfornøyd Aile Hætta Kuhmunen.

Hun syns Nils-Aslak Valkeapää eller Áillohaš sin musikk gir mye også nå tjue år etter hans bortgang.

– Konserten ble veldig følelsesladet for meg. Samtidig gir musikken meg en veldig god følelse, sier Hætta Kuhmunen.

Hyllest til samisk multikunstner

Det samiske nasjonalteatret Beaivváš og Arktisk Filharmoni har sammen med komponisten Frode Fjellheim og solistene Adrian Angelico og Ulla Pirttijärvi-Länsman laget konsertforestillingen «Solen, min far. Jorda, min mor».

Nils-Aslak Valkeapää / Áillohaš

MULTIKUNSTNER: Áillohaš skrev flere diktsamlinger, som var rikt illustrert med egne tegninger, malerier og fotografier, i tillegg til etnografisk billedmateriale.

Foto: Harry Johansen

Konsertforestillingen er en hyllest til Valkeapää 20 år etter at han gikk bort. Urpremieren var torsdag kveld på en nesten fullsatt Stormen Konserthus i Bodø. Deretter ble den vist i Tromsø kulturhus på fredag og avsluttes søndag på Operahuset i Oslo.

– Det var fantastisk å få lov å oppleve dette. Jeg har jobbet med dette ganske lenge. Det var stort med denne settingen med orkester og solister, fastslår komponist Frode Fjellheim.

Frode Fjellheim

EN STOR KVELD: Komponist Frode Fjellheim er stolt over å ha fått muligheten til å skrive musikken til denne forestillingen.

Foto: Sander Andersen / NRK

Valkeapää omtalte joiken som samenes klassiske musikk. Med sine seneste komposisjoner ønsket han å vise hvordan det er mulig å bruke tilsvarende grep med joik som en gjør i klassisk musikk med hensyn til lengde, intensitet og tematiske variasjoner.

– Jeg har hørt mange av joikene Valkeapää har skrevet. I dette prosjektet har jeg blitt bedre kjent med tekstene og diktene hans. Det har inspirert meg vel så mye som joikene, forklarer Fjellheim.

Adrian Angelico: – Frode Fjellheim er en magiker

Solister er mezzosopran Adrian Angelico og den samiske artisten Ulla Pirttijärvi-Länsman.

– Dette er så supert som det kan få bli. Det å ha joik, symfoniorkester og samisk musikk sammen er stort. Frode Fjellheim er en magiker. Det passer så godt sammen. Derfor føler jeg meg høy av glede og har en gal ekornenergi, sier Angelico og smiler av glede.

Adrian Angelico

FORNØYD: Adrian Angelico syns det er stort å få være med i denne oppsetningen.

Foto: Sander Andersen / NRK

Ulla Pirttijärvi-Länsman deler den samme følelsen etter forestillingen.

– Det var fint. Veldig fint. Áillohaš gjorde et stort og viktig arbeid for det samiske samfunnet. Derfor var det på tide å lage et slikt stykke for orkester, sier Pirttijärvi-Länsman.

I tillegg fremførte skuespillere ved det Samiske nasjonalteatret Beaivváš Egil Keskitalo, Mary Sarre, Iŋgor Ántte Áilu Gaup og Nils Henrik Buljo Valkeapääs tekster.

– Áillohaš var jo veiviser for oss som jobber med kunst. Jeg tror ikke det fins så mange samer som ikke føler seg inspirert av hans musikk, fastslår Mary Sarre.

Ulla Pirttijärvi-Länsman

FORNØYD: Ulla Pirttijärvi-Länsman syns det er en stor ære å få være med på å hylle Áillohaš.

Foto: Sander Andersen / NRK

Korte nyheter

  • Sámi festiválat Norggá buoremusaid gaskkas

    «Norske Kulturarrangører» organisašuvdna lea dál almmuhan evttohasaid oažžut lágideaddji bálkkašumiid jagi 2023 ovddas.

    Márkomeannu, Riddu Riđđu ja Sámi Beassášmárkanat leat evttohuvvon iešguđet surggiin.

    Sámi Beassášmárkanat gilvvohallet nammaduvvot «Dán jagáš festiválan».

    Festiválat Márkomeannu ja Riddu Riđđu lágideigga oktasaš doarjjakonseartta Fovse- sápmelaččaide ja -ákšunlisttaide Riikalávddis Oslos. Dainna konsearttain sáhttiba festiválat nammaduvvot Dán jagáš inspirašuvdnan.

    Márkomeannu lea maiddái finalistta Dán jagáš čalbmerávkaleapmi.

    Lubna Jaffrey åpnet Riddu Riđđu.
    Foto: Inga Maret Solberg Åhren / NRK
  • Påviste fire bjørner i et nytt hårfelleprosjekt

    Sommeren 2023 ble det for første gang samlet inn hårprøver fra et 500 kvadratkilometer stort område på nordsiden av Tanaelva i den vestlige delen av Tana kommune.

    Det melder Norsk institutt for bioøkonomi (Nibio).

    – Totalt ble det samlet inn 27 hårprøver som var positive for brunbjørn, sier laboratorieleder Ida Marie Bardalen Fløystad ved Nibio Svanhovd.

    Fra disse prøvene kunne forskerne identifisere fire ulike bjørner, to hannbjørner og to hunnbjørner.

    Alle de fire bjørnene som ble påvist i hårfelleprosjektet i Tana i 2023 var tidligere kjente individer.

    Målet med prosjektet er å få mer informasjon om bjørnenes bevegelser i området, tidsmessig områdebruk, og om mulige slektskap mellom individene.

    – Den overordnede målsettingen med disse hårfelleprosjektene er å få mer kunnskap om antall bjørn, kjønn og hvilke individer som påvises, sier Ida Marie Bardalen Fløystad.

  • Beatnagat gaikodan bohccuid Bájilis 

    Badjeolmmoš Tommy Vitblom vulggii iskat lea go ealu sisa mannan luovosbeatnagat go oinnii Facebookas čállosa ahte luovusbeatnagat leat jođus Kangos guovllus Bájila gielddas Ruoŧas. Dalle son gávnnai njeallje jápmán bohcco, dieđiha Sveriges Radio.

    – Dákkár oainnáhus darvána millii, muitala Vitblom.

    GPS ja drona veahkkin lea son gávnnahan ahte beatnagat oaguhedje bohccuid máŋggaid miillaid ovdal go de loahpas fallehedje. Vitblom muitala dán dáhpáhuvvat dávjjit aht dávjjit. (Čájáhusgovva)

    Reinkadaver
    Foto: Erik Ropstad