Gumppus, eller blodklubb på norsk, er tradisjonell samisk mat som er veldig populært hos både store og små i Sápmi.
Man kan gjerne si at det finnes like mange oppskrifter på gumppus som det finnes hjemmelagde pizzaoppskrifter. Dette kan sammenlignes på samme måte som hver familie har sin egen versjon av de alminnelige middagspannekakene.
- Oppskrift og fremgangsmåte på gumppus finner du nedenfor:
Dårlig kokk? Ingen problem!
Mange tror at denne retten er vanskelig å lage, men det er det slettes ikke. Det vanskeligste er kanskje å finne de tradisjonelle råvarene som vanligvis blir brukt, som er reinblod og nyretalg. Disse kan erstattes med matblod, og fett/talg av en annen sort fra matbutikken.
Har du mangel på jern er det veldig bra å spise gumppus i og med at blod er hovedingrediensen.
Gumppus blir ofte spist sammen med både reinkjøtt, margbein, blodpølse, buljong, poteter, tyttebær, og diverse andre tradisjonell samisk mat. Det er opp til en selv hva man liker.
Når reinsdyret blir slaktet skal gjerne hele reinen brukes til noe nyttig, omtrent ingenting skal kastes.
Pannekaker av blod (!)
Blodpannekaker sa du? Ja, det stemmer. Pannekaker hvor hovedingrediensen er blod. Det er en av mange samiske tradisjonsretter.
Det er kjempelett å lage. Kanskje lettere enn dagens proteinpannekaker som går som hakka møkk? Du bruker bare mye mer blod i stedet for melk.
Det finnes utallige versjoner av oppskrifter på blodpannekaker,
- Nedenfor finner du én versjon av blodpannekaker: