NRK Meny
Normal

Tør ikke sende barna på vidda

Folk er blitt redde for å la unge ferdes alene på vidda på grunn av all kranglingen om beitegrenser.

Video Redd for reinbråk

Reindriftsnæringen er inne i en vanskelig periode på grunn av trange beiteforhold om vinteren.

Man er rett og slett redde for at de unge får juling når de er ute å gjeter flokken. Det ser ut til at situasjonen bare forverrer seg i Karasjok og Kautokeino.

– Det er ikke morsomt å gjete flokken alene når man hele tiden skal være redd for bråk på arbeidsplassen, sier leder i Kautokeino flyttsameforening Nils Mathis Sara.

Bakgrunnen for urolighetene er kranglingen om hvor grensene går mellom vinterbeiteområdene. Det snakkes om både vold og grov munnhuggeri.

Nylig ble en ung reindriftsutøver bundet fast i en busk og forlatt milevis fra sivilisasjonen. Dette skaper frykt.

Frykter mer vold

Sara Gaup Sara

Sara Gaup Sara er redd når sønnen er alene på arbeid.

Foto: Liv Inger Somby / NRK

Mor til en ung reindriftsutøver sier at det er vondt å sitte hjemme å være redd for bråk og spetakkel når sønnen er på arbeid. Det er ikke lett å la ham dra ut alene, men man kan jo ikke nekte heller, sier Sara Gaup Sara fra Máze.

Hun er en av mange som daglig lever med frykten på kroppen. Selv om reinpolitiet er på plass i området der det er mest bråk på kommunegrensa mellom storkommunene Karasjok og Kautokeino, så er det begrenset hvor mye politiet klarer å være på plass.

Aslak Henrik Sara

Aslak Henrik Sara føler seg ikke trygg på vidda.

Foto: Hans-Olav Landsverk / NRK

Sønnen Aslak Henrik Sara (19) har bare hunden å ta med seg når han gjeter flokken. Han er glad for at han hittil har kunnet holde seg litt unna områdene der det er mest bråk.

– Det er veldig kjedelig når det er blitt slik, sier unge Sara.

Man må nesten ha politiet i nærheten hele tiden hvis man skal føle seg noenlunde trygg på arbeidsplassen, forteller han til Ođđasat.