Villfanget mat i nordlige Alberta har høyere nivå av miljøgifter enn normalt, viser ny forskning.
Forskerne forbinder dette med tjæreandproduksjon.
First Nations har allerede tatt konsekvensene av dette og sluttet å spise sine tradisjonelle matretter av frykt for forurensning. De har blitt nødt til å gå over til å spise noe annet i stedet, skriver
Forskningen ble offisielt publisert på mandag fant forurensning i tradisjonelle matvarer som blant annet bisamrotte og elg
Medlemmer av First Nations fortalte til forskerne at de føler at maten er mindre sunn enn det den var for en generasjon siden, kommer det frem i studiet.
- Les også:
- Les også:
- Les også:
– Flere krefttilfeller
Studien er laget av to forskere ved University of Manitoba, opplyser
Studien viser av 94 deltakere er det funnet 23 tilfeller av kreft.– Krefttilfellene har økt betydelig med hos de som jobber i tjæresandproduksjonen og med økt forbruk av tradisjonell mat og lokalt fanget fisk, heter det i rapporten.
Det finnes også høyt nivå av kreftfremkallende stoffer i den maten som tradisjonelt blir tatt under jakt. Forurensningen er høyere sammenlignet med tilsvarende studier rundt om i verden.
Mange First Nations har totalt endret matvaner fra tradisonell mat fra naturen til mat kjøpt inn i butikker.
(Artikkelen fortsetter under bildet)
Studien rapporterte også generelt høyere konsentrasjoner av industrielle tungmetaller i elg, and, bisamrotte og bever.
Det rapporteres også om så høyt innhold av arsen og kvikksølv i bisamrotte, and og elg til at det er tilrådelig for små barn å spise det.
Det var også forhøyede kadmiumnivåer i elg, bever, og and.
- Les også:
- Les også: