Tør ikke å spise tradisjonell mat

Ny studie viser at tjæresand fører til at mat som stammer fra naturen i Alberta i Canada inneholder høye mengder miljøgifter.

Oljesand Statoil

Den canadiske indianerhøvdingen Francois Paulette (tv) og George Poitras fra Mikisewcree First Nation møtte for noen år siden opp i Statoils generalforsamling i Stavanger for å informere om skadene av oljesandproduksjon.

Foto: Hansen, Alf Ove / NTB scanpix

Villfanget mat i nordlige Alberta har høyere nivå av miljøgifter enn normalt, viser ny forskning.

Forskerne forbinder dette med tjæreandproduksjon.

First Nations har allerede tatt konsekvensene av dette og sluttet å spise sine tradisjonelle matretter av frykt for forurensning. De har blitt nødt til å gå over til å spise noe annet i stedet, skriver The Globe and Mail.

Forskningen ble offisielt publisert på mandag fant forurensning i tradisjonelle matvarer som blant annet bisamrotte og elg

Medlemmer av First Nations fortalte til forskerne at de føler at maten er mindre sunn enn det den var for en generasjon siden, kommer det frem i studiet.

– Flere krefttilfeller

Studien er laget av to forskere ved University of Manitoba, opplyser Huffington Post. Studien viser av 94 deltakere er det funnet 23 tilfeller av kreft.

– Krefttilfellene har økt betydelig med hos de som jobber i tjæresandproduksjonen og med økt forbruk av tradisjonell mat og lokalt fanget fisk, heter det i rapporten.

Det finnes også høyt nivå av kreftfremkallende stoffer i den maten som tradisjonelt blir tatt under jakt. Forurensningen er høyere sammenlignet med tilsvarende studier rundt om i verden.

Mange First Nations har totalt endret matvaner fra tradisonell mat fra naturen til mat kjøpt inn i butikker.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

First Nations protesterer mot Enbridge

Canadiske urfolk har de siste årene protestert kraftig mot miljøtruslene i sine tradisjonelle områder.

Foto: TODD KOROL / Reuters

Studien rapporterte også generelt høyere konsentrasjoner av industrielle tungmetaller i elg, and, bisamrotte og bever.

Det rapporteres også om så høyt innhold av arsen og kvikksølv i bisamrotte, and og elg til at det er tilrådelig for små barn å spise det.

Det var også forhøyede kadmiumnivåer i elg, bever, og and.